Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Na Trnavskej bráne privítajú 750 folkloristov

Trojičné námestie v Trnave, ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Program prinesie prierez ľudových tradícií a zvykov našich predkov z celého Slovenska, vystúpenia priblížia folklór z našej domoviny i našich okolitých susedov z V4.

Trnava 9. augusta (TASR) – Až 750 účinkujúcich privítajú v Trnave počas nasledujúcich dní na 15. ročníku folklórneho festivalu Trnavská brána. Od 11. do 14. augusta bude hostiť tanečníkov, hudobníkov i spevákov zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. Podujatie sa uskutoční s podporou Medzinárodného Vyšehradského fondu a predstaví ľudové tradície krajín V4.

Festivalový program sa bude konať na Trojičnom námestí, jeho súčasťou bude i trh ľudových remesiel. Návštevníci budú môcť vidieť, ako šikovné ruky remeselníkov vytvárajú keramiku, medovníky, výšivky, výrobky z dreva, slamy či kovu a rôzne ďalšie ľudové umelecké predmety.

„Rozmanitá dramaturgia osloví všetky vekové kategórie. Jednotlivé bloky programu prinesú prierez ľudových tradícií a zvykov našich predkov z celého Slovenska, vystúpenia priblížia folklór z našej domoviny i našich okolitých susedov z V4,“ uviedol hovorca mesta Pavol Tomašovič.

Cieľom festivalu je vytvoriť priestor pre vzájomnú spoluprácu umeleckých súborov z krajín V4 a prezentáciu ich kultúrneho a folklórneho života, tradícií a zvyklostí a v neposlednom rade pripomenúť širokej verejnosti, že tieto národy majú spoločné korene v podobe tanca, spevu i tradičných krojov.

Vstup na Trnavskú bránu je bezplatný, v prípade nepriaznivého počasia bude organizátor mesto Trnava včas informovať o prípadných zmenách.