Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Trnavská arcidiecézna charita rozdala 3 500 potravinových balíčkov

Na snímke odovzdávanie balíčkov potravinovej pomoci pre chudobných v Trnave v utorok 9. augusta 2016. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Pracovníci a dobrovoľníci majú za sebou viac ako dva týždne cestovania po regióne, kde v 207 obciach a mestách spolu odovzdali vyše 3 500 kusov potravinovej pomoci.

Trnava 9. augusta (TASR) – Posledné balíčky s cestovinami, olejom, múkou, konzervami a ďalšími trvanlivými potravinami dnes rozdáva potrebným Trnavská arcidiecézna charita (TArCh) v Trnave. Jej pracovníci a dobrovoľníci majú za sebou vyše dva týždne cestovania po regióne, kde v 207 obciach a mestách spolu odovzdali vyše 3 500 kusov potravinovej pomoci. Trnava je záverečnou zastávkou.

Do štvrtka 11. augusta chcú odovzdať posledné kusy. Podľa riaditeľa TArCh Miroslava Dzurecha ľudia zo skupín nachádzajúcich sa v systéme pomoci v hmotnej núdzi takúto pomoc vítajú. Potvrdila to dnes aj dôchodkyňa Viera. "Samozrejme, že to trochu pomôže. Máme malé dôchodky, tak čo máme robiť," uviedla pre TASR po tom, ako si naložila svoj balíček na bicykel.

VIDEO: M. Dzurech: Ľudia si obsah balíčka pochvaľovali


TArCh pôsobila v šiestich okresoch - Piešťany, Hlohovec, Dunajská Streda, Galanta, Nové Mesto nad Váhom a Trnava. Dzurech povedal, že sa stretli iba s pozitívnou odozvou a veľmi si cení spoluprácu s obcami, ktoré zabezpečovali výdajné miesta a oslovovali jednotlivých poberateľov.

"Náš tím šestnástich ľudí mal iba dobrú skúsenosť. Samozrejme, zistili sme v procese, ako byť efektívnejší. Na základe týchto skúseností sa pripravíme na nasledujúce rozdávanie, ktoré má byť ešte pred zimou," uviedol Dzurech.

Na snímke odovzdávanie balíčkov potravinovej pomoci pre chudobných v Trnave v utorok 9. augusta 2016.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Najviac balíčkov bolo určených do okresu Dunajská Streda - 1574 a Galanty - 929, do ostatných okresov je to od 300 do 400. V samotnej Trnave to bolo 280 pre 149 odberateľov. Žiadna veková kategória výrazne neprevažovala.

"Chodili dôchodcovia, ale aj mladé rodiny. Pochvaľovali si, že mix potravín bol vhodne zvolený," dodal riaditeľ TArCh. Opakovane sa podľa jeho slov stretli s tým, že ľudia, ktorí boli v zozname poberateľov a medzičasom sa ich situácia zlepšila a nie sú odkázaní, sa balíčkov vzdali v prospech iných priamo na výdajných miestach. "Ak nejaké balíčky na konci zostanú, obce určia náhradné rodiny, kam pôjdu," povedal Dzurech.