Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Trnavský štadión oslávi narodeniny, zdobiť ho bude socha Malatinského

Na archívnej snímke nová futbalová City Arena – Štadióna Antona Malatinského počas novinárskej prehliadky pred sobotňajším slávnostným otvorením v Trnave v piatok 21. augusta 2015. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Nový trnavský futbalový štadión, ktorý investor po kolaudácii odovzdal do majetku mesta Trnava, bol slávnostne otvorený v sobotu 22. augusta 2015.

Trnava 2. augusta (TASR) - Trnavský štadión Antona Malatinského - City Arena oslávi v piatok 19. augusta svoje prvé narodeniny. Oslavy sa začnú už o 18.00 h na pešej zóne na rohu Športovej ulice a Dolných Bášt odhalením takmer dva a polmetrovej bronzovej sochy Antona Malatinského, ktorej autorom je Pavol Dubina.

"Je zobrazený v jeho typickom postoji a kabáte, ako ho Trnavčania poznali z obdobia, keď už nebol aktívny hráč, ale tréner a manažér," povedal Dubina pre TASR. Dielo vznikalo podľa fotografií, ale posledné slovo mal Malatinského syn Dušan. "Myslím, že sa nám podarilo verne zachytiť podobu," dodal Dubina.

A. Malatinský je bývalý hráč a tréner futbalistov miestneho klubu FC Spartak, ktorý s ním získal tri tituly majstra Československa v rokoch 1968, 1972 a 1973. Umelecké dielo bude odhalené pod záštitou Trnavského samosprávneho kraja a FC Spartak Trnava. V rovnaký deň o 20.00 h splní CITY ARENA svoj sľub o tom, že štadión nebude slúžiť iba športu. Trnava totiž privíta päťnásobného "Slávika" - legendárnu českú rockovú kapelu Olympic. "Počet lístkov je z dôvodov lepšej akustiky, bezpečnosti a ochrany trávnika obmedzený, ich zakúpenie je možné na www.maxiticket.sk," informoval v tlačovej správe Ľudovít Tóth zo spoločnosti event2all.

Nový trnavský futbalový štadión, ktorý investor City-Arena, a.s. po kolaudácii odovzdal do majetku mesta Trnava, bol slávnostne otvorený v sobotu 22. augusta 2015. Štadión je projektovaný podľa technických parametrov a požiadaviek UEFA a FIFA s kapacitou takmer 19.000 miest (v závislosti od typu zápasu). Súčasťou areálu je dvojpodlažné podzemné parkovisko, administratívne priestory, hotel a  obchodné centrum s multikinom. Celý komplex spĺňa štandardy moderných stavieb vrátane ekologických technológií a energetickej úspornosti.

Socha zobrazuje Antona Malatinského v jeho typickom trénerskom postoji


Toni báči, ako ho prezývali hráči i fanúšikovia, získal so Spartakom v rokoch 1968, 1972 a 1973 tri tituly majstra československej ligy. Jeho sochu vytvoril Pavol Dubina. "Je zobrazený v jeho typickom postoji a kabáte, ako ho Trnavčania poznali z obdobia, keď už nebol aktívny hráč, ale tréner a manažér," povedal sochár pre TASR. Dielo vznikalo podľa fotografií, ale posledné slovo mal Malatinského syn Dušan. "Myslím, že sa nám podarilo verne zachytiť podobu," dodal Dubina, ktorý 2,5-metra vysoké dielo vyhotovil v bronze. Objednávateľom bola City-Arena, a.s., Trnava.

V rovnaký deň o 20. hodine splní City Arena svoj sľub, že štadión nebude slúžiť iba športu. Trnava, ako TASR informoval PR manažér Ľudovít Tóth, privíta päťnásobného Slávika, českú rockovú kapelu Olympic.

Mgr. art. Pavol Dubina (Pali Dub) sa narodil v Bratislave v roku 1975. Po absolvovaní Školy umeleckého priemyslu v Bratislave v odbore kameňosochár (1990-1994) pokračoval v štúdiu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave (1994-2000). Tu navštevoval sochársky ateliér prof. Juraja Bartusza a následne prof. Juraja Meliša. Ešte pred úspešným ukončením vysokej školy absolvoval tiež dvojsemestrálny študijný pobyt na Kunst Fachhochschule v nemeckom Kieli v ateliéri prof. Kerstin Abrahama. Spolupodieľal sa na tvorbe významných sochárskych objektov, akým je napríklad socha Milana Rastislava Štefánika na bratislavskom nábreží.