Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

V Galante predstavia tradície, ktoré súvisia so žatvou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Program zostavili z vystúpení folklórnych súborov, speváckych skupín, ľudových hudieb, citarových súborov a sólistov zaoberajúcich sa interpretáciou ľudového umenia.

Galanta 6. augusta (TASR) - Dožinkové slávnosti a deň ľudových tradícií je názov folklórneho podujatia, ktoré sa uskutoční v piatok (12. 8.) v amfiteátri okresného mesta v Galante. TASR o tom informovala riaditeľka Galantského osvetového strediska (GOS) Margita Knappová.

"Dožinky predstavujú slávnostné ukončenie žatvy, rozlúčku s letom a prácou na poli. Hudba, spev, tanec, proste zábava, radosť zo života a zo zrodu nového obilia, z ktorého sa upečie chlieb, je podstatou dožinkových slávností aj v súčasnosti," uviedla s tým, že z tejto príležitosti sa uskutoční folklórne podujatie, na ktorom sa budú prezentovať tradície a zvyky viažuce sa k dožinkovým slávnostiam. Ako povedala, organizátorom podujatia je GOS, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja.

Podľa jej ďalších slov program zostavili z vystúpení folklórnych súborov, speváckych skupín, ľudových hudieb, citarových súborov a sólistov zaoberajúcich sa interpretáciou ľudového umenia. "Do Galanty zavítajú folkloristi z rôznych kútov nášho regiónu, aby svojimi vystúpeniami priblížili verejnosti rôznorodosť našich ľudových zvykov," vyzdvihla. Zdôraznila, že poslaním festivalu je podporovať a rozvíjať folklórne tradície a zároveň ukázať umenie, ktoré do svojich výrobkov vnášajú ľudoví remeselníci.

"Prostredníctvom ľudového tanca, ľudovej hudby a piesne chceme umožniť verejnosti poznávať históriu nášho regiónu a kraja a prehĺbiť pozitívny vzťah k bohatému folklórnemu dedičstvu," podčiarkla riaditeľka GOS.