Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Vydranská hostina ponúka kulinárske špeciality a príjemnú atmosféru

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prvýkrát bude toto podujatie dvojdňové, a to v piatok a sobotu 12. - 13.8. 2016.

Vydrany 11. augusta (TASR) - O Vydranskej hostine na Žitnom ostrove, dva kilometre od okresného mesta Dunajská Streda, sa nedá len hovoriť. Toto podujatie, ktoré má šesťročnú tradíciu, treba vidieť, povedal pre TASR starosta obce Ladislav Balódi. "Na mieste, kde usporadúvame túto akciu, vyrástla nová dedinka. Je tu stanový tábor, drevenice, drevený kostol, vytvorili sme veľký bazén. Prvýkrát bude toto podujatie dvojdňové, a to v piatok a sobotu (12.-13.8.). Stane sa tak po pripomienkach predavačov, ktorí tvrdili, že len jeden, len sobotňajší deň im nestačí na prípravu a predaj kvalitných jedál," uviedol.

Podľa jeho slov kým predavači našli po príchode svoje predajné miesta, zaparkovali svoje motorové vozidlá a pripravili predajné stánky a jedlá, bol už čas obeda. "Zmenili sme stratégiu a umožnili sme predajcom, aby na prípravu kvalitných jedál mali dostatok času. Takže podnikatelia prídu v piatok a večer môžu už predávať svoje výrobky,“ ozrejmil starosta.

Samotná akcia "Vydranská hostina" bola doteraz a bude aj v tomto roku v sobotu. „To, čo sa udeje v piatok, bude len príprava podujatia, napriek tomu, že vystúpia na športovom ihrisku domáce a zahraničné rockové skupiny. Večer sa predstaví aj známa maďarská skupina Omega, ktorá existuje už 50 rokov,“ konštatoval Balódi.

Základná filozofia Vydranskej hostiny naďalej ostáva zachovaná. Čiastočne sa zmenili pomenovania kulinárskych dvorov. „V tomto roku bude cigánsky dvor, bude trstinový dvor,“ podčiarkol. Na vysvetlenie poznamenal, že voľakedy na dedinách kačice, husi nechovali v drôtených koridoroch, ale oplotenia sa robili z trstiny. „Tu sa bude predávať všetko, čo malo krídla.“ Poznamenal, že bude aj rybársky dvor, ako aj zabíjačkový dvor. Nebudú chýbať ani sprievodné programy.

Podľa starostu počet návštevníkov môže ovplyvniť počasie. „Pred dvomi rokmi sme si mysleli, že návštevnosť z roku 2014 sa už nedá prekročiť. Vlani sme tu mali 15.000 ľudí. Dúfame, že tí, čo tu boli, sa vrátia a prídu aj s kamarátmi,“ povedal. Na sobotňajšiu Vydranskú hostinu domáci neplatia vstupné, pre cudzích je cena lístkov symbolická.

"Osobne si myslím, že akcia Vydranská hostina nezaujme návštevníkov len z hľadiska kulinárskych špecialít, ale určite ich zaujme aj svojou vizážou. Na práci, ktorá tu bola urobená stopercentne, vidieť kvalitu, prístup a schopnosti reklamných odborníkov, ktorí sa na tomto diele podieľali," zdôraznil starosta. V prvom ročníku mali 2000 návštevníkov. "Sme zvedaví, koľko ich príde na tohtoročné podujatie, ktoré môže trvať až do rána," dodal.