Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Slovenskí a fínski výskumníci podpísali memorandum o porozumení

Ilustračné foto Foto: TASR

Dokument podpísali Erkki Leppävuori a Juraj Hromada počas oficiálnej návštevy prezidenta SR Andreja Kisku vo Fínsku.

Žilina 22. októbra (TASR) - Fínske výskumné a technické centrum (VTT) a Stredoeurópsky technologický inštitút (CEIT) so sídlom v Žiline dnes uzavreli Memorandum o porozumení. Dokument podpísali najvyšší predstavitelia oboch spoločností Erkki Leppävuori a Juraj Hromada počas oficiálnej návštevy prezidenta SR Andreja Kisku vo Fínsku, ktorý v rámci dvojdňového programu zavítal aj do VTT v Inovačnom a vedeckom parku Otaniemi. TASR o tom informovalo oddelenie marketingu CEIT, a.s.

Podpis memoranda prispeje k sformalizovaniu spolupráce oboch inštitúcií a pomôže nadviazať úzku spoluprácu medzi výskumnými ústavmi v oblasti vedy, výskumu a technológií. "VTT a CEIT sa dohodli na spolupráci pri vytváraní spoločných riešiteľských tímov prostredníctvom výskumných pobytov, zapájania sa do medzinárodných výskumných projektov, ako napríklad Horizont 2020, ako aj na organizovaní spoločných vedeckých a vzdelávacích seminárov, konferencií a sympózií," doplnilo oddelenie marketingu CEIT, a.s.

Memorandum vytvorí predpoklady na realizáciu aktivít, zameraných na zvýšenie konkurencieschopnosti podnikov, spolu s vývojom a zavádzaním inovácií do priemyselnej praxe. "Predovšetkým v oblastiach robotika, priemyselná automatizácia a digitálne technológie, progresívne technológie, virtuálna a rozšírená realita, projektovanie výrobných a logistických systémov vytváraním kyberneticko-fyzických systémov," uzatvorilo oddelenie marketingu CEIT, a.s.