Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Vedci verejnosti predstavia prvý Science Slam SAV

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Science Slam SAV sa snaží zamerať na generáciu dospelých ľudí, ktorí vyrastajú v dobe moderných technológií, informačného smogu a rýchleho životného tempa.

Bratislava 8. februára (TASR) - Koncom februára sa v bratislavskej Novej Cvernovke uskutoční prvý Science Slam Slovenskej akadémie vied (SAV). Šesť mladých vedcov vo večerných hodinách verejnosti vysvetľovať, prečo porozumieť vede "nie je žiadna veda". Ide o multižánrové predstavenie vedeckých disciplín, ktoré bude bohaté na množstvo informácií z vedy a výskumu. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

Science Slam SAV sa snaží zamerať na generáciu dospelých ľudí, ktorí vyrastajú v dobe moderných technológií, informačného smogu a rýchleho životného tempa. Koncept je v zahraničí zaužívaný a SAV sa ho snaží priniesť aj slovenskému publiku. "Koncept Science Slamu stojí na pilieroch rýchleho, ale informačne bohatého bloku informácií o vedeckej téme, podaného priateľským a zrozumiteľným spôsobom v čase, počas ktorého je divák ochotný udržať pozornosť," povedala Simona Andraščiková, ktorá sa inšpiruje zakladaním projektu na Slovensku od kolegov z Masarykovej univerzity v Brne.

Na projekte Science Slam pracuje novovytvorená skupina Mladých vedcov SAV. "Skupina vznikla najmä za účelom vytvorenia informačnej siete pre diskusiu a komunikáciu týkajúcu sa otázok spoločného záujmu mladých vedeckých pracovníkov a doktorandov SAV. Našou snahou je však aj popularizovať vedu v širokej verejnosti a ukázať, že veda je aj pre mladých," povedal Michal Procházka, predseda skupiny Mladí vedci SAV.