Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Atletika

Lyles a Kipyegonová získali ocenenie atlét roka na dráhe

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dušan Hein

Lyles sa blysol na majstrovstvách sveta v Budapešti, kde získal tri zlaté medaily v behu na 100 m, 200 m, ako aj v tímovej štafete 4x100 m.

Paríž 12. decembra (TASR) - Americký šprintér Noah Lyles a Keňanka Faith Kipyegonová získali na pondelkovom oceňovaní Svetovej atletiky (WA) cenu atlét roka vo svojich disciplínach na dráhe.

Lyles sa blysol na majstrovstvách sveta v Budapešti, kde získal tri zlaté medaily v behu na 100 m, 200 m, ako aj v tímovej štafete 4x100 m. V stovke si na svetovom šampionáte vylepšil osobné maximum na 9,83 s. Kipyegonová si vyslúžila ocenenie po tom, ako sa v priebehu dvoch mesiacov postarala o tri svetové rekordy v behu na 1500 aj 5000 m.

Celkovo bolo ocenených šesť kategórií, v technických disciplínach získal ocenenie švédsky žrdkár Armand Duplantis a venezuelská trojskokanka Yulimar Rojasová. V behoch mimo štadiónov triumfovali svetoví rekordéri v maratóne Kelvin Kiptum a Tigist Assefaová. "Len naši svetoví atléti roka 2023 dosiahli medzi sebou sedem svetových rekordov, ako aj množstvo titulov a významných víťazstiev. Je preto vhodné, aby sme ich ocenili vo svojich disciplínach," uviedol prezident WA Sebastian Coe.