Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Atletika

Jubilejný ročník Medzinárodného maratónu mieru bude bez T. Sahajdu

Na archívnej snímke Tibor Sahajda. Foto: TASR - Milan Kapusta

Na vlaňajšom 99. ročníku odstúpil na 32. kilometri, čím symbolicky podčiarkol sezónu, v ktorej ho brzdili zdravotné problémy.

Košice 7. septembra (TASR) - Jubilejný 100. ročník Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach znamená pre organizátorov nové impulzy a aktivity, ktoré vyústili do realizácie viacerých projektov. Jedným z nich je otvorenie unikátnej výstavy vo Východoslovenskom múzeu, v ktorom je vyše 4-tisíc dobových exponátov, písomností a artefaktov, medzi ktorými nechýbajú ani unikátne stopky, ktoré merali časy na MMM od roku 1930. Organizátori najstaršieho európskeho maratónu postupne predstavujú aj najväčších favoritov nadchádzajúceho ročníka, medzi ktorými bude chýbať domáci Tibor Sahajda.

Na vlaňajšom 99. ročníku odstúpil na 32. kilometri, čím symbolicky podčiarkol sezónu, v ktorej ho brzdili zdravotné problémy. Tie mu zmarili účasť na jubilejnom ročníku, na ktorom sa napokon nepokúsi o vylepšenie vlastného rekordu 2:15:25 a nezaradí sa k favoritom o zisk titulu majstra Slovenska. K nim bude patriť najmä štvorica, ktorú tvorí najlepší Slovák z vlaňajšieho MMM Marián Zimmerman, víťaz MMM z "covidového" roku 2020 Marek Hladík, Matúš Hujsa a Taras Ivaniuta.

Ich časy budú sledované modernými metódami, no symbolickú bodku za svojou "kariérou" dajú aj unikátne stopky. Organizátori MMM sú hrdí, že k exponátom výstavy vo Východoslovenskom múzeu môžu zaradiť aj artefakt, ktorý bol dôležitou súčasťou košického maratónu v rokoch 1930 - 1981. Výsledky odmerali aj známym olympionikom na čele s legendárnym Abebem Bikilom. Osud stopiek bol po emigrácii Rudolfa Lewitha do Austrálie a násilnom vyprataní jeho košického bytu dlho nejasný. Napokon ich našli na smetisku a napokon ich vrátili pôvodnému majiteľovi. Po rokoch v Melbourne sa vrátia do Košíc, aby spestrili zbierku v muzeálnej expozícii. Svoj posledný štart absolvujú práve v nedeľu 1. októbra, ked súbežne s výstrelom štartéra pošlú na trať účastníkov 100. ročníka MMM.

Súčasťou expozície je aj symbolický Pylón storočia, na ktorom sú prvýkrát v ucelenej forme v abecednom poradí zachytené mená všetkých bežcov, ktorí od roku 1924 až do roku 2022 zdolali v Košiciach maratónsku trať. Výstava, pripravená v spolupráci odborníkov z Východoslovenského múzea, Maratónskeho klubu Košice a Progress Promotion Košice, vznikla s podporou Košického samosprávneho kraja, ktorý je zároveň zriaďovateľom tohto, dnes jedného z najstarších múzeí na Slovensku. Slávnostná vernisáž sa uskutoční 7. septembra o 17.00 h a záujemcovia si budú môcť výstavu pozrieť až do 11. novembra 2023. "Vznikala niekoľko mesiacov a je koncipovaná inak než predošlé. Na 200 m štvorcových ponúka mnohé vzácne artefakty vrátane spomínaných stopiek," uviedol riaditeľ MMM Branislav Koniar.



Vizitky top favoritov 100. ročníka MMM:



muži: Reuben Kiprop Kerio (Keňa, 1994), os. rekord: 2:07:00 h (Eindhoven, 2019)

Aychew Bantie (Etiópia, 1995), OR: 2:06:23 (Praha, 2019)

ženy:

Ayantu Kumela Tadesseová (Etiópia, 1996), OR: 2:24:29 (Košice, 2022)

Margaret Aagaiová (Keňa, 1988), OR: 2:23:28 (Tägu, 2013)