Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Atletika

Tréner svetového rekordéra v maratóne: Iba behá, je a spí

Kenský bežec Kelvin Kiptum, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kiptum vyhral všetky tri maratóny, na ktorých doposiaľ štartoval.

Chicago 9. októbra (TASR) - Kenský bežec a čerstvý držiteľ nového maratónskeho rekordu Kelvin Kiptum nepoľaví po svojom úspechu v tréningu. Jeho tréner Gervais Hakizimana to uviedol po Chicagksom maratóne, kde 23-ročný atlét dosiahol čas 2:00:35 hodiny a pokoril historický zápis krajana Eliuda Kipchogea. Ten dosiahol vlani na Berlínskom maratóne výkon 2:01:09 h.

Kiptum vyhral všetky tri maratóny, na ktorých doposiaľ štartoval. V decembri triumfoval na prvý pokus vo Valencii a v apríli ukoristil víťazstvo v Londýne. "Je veľmi silný a k celému tréningu pristupuje poctivo. Prežíva najlepšie obdobie, ale obávam sa, že raz príde k zraneniu," uviedol Hakizimana pre agentúru AFP, "Veľa trénuje a s takouto intenzitou riskuje zranenie. Navrhol som mu miernejšie tempo, ale odmietol," dodal tréner.

Rekordér absolvuje v rámci tréningu aj 300 kilometrov týždenne. "Kipchoge urobí každý týždeň 180 až 220 kilometrov. U Kiptuma je to medzi 250 a 280, niekedy viac než 300. Počas prípravy na Londýn mal tri takéto týždne," opísal proces Hakizimana. Následne prezradil, že jeho zverenec nemá počas prípravy na preteky voľné dni. "Neoddychujeme, prestávka príde, keď je unavený. Pokiaľ neukazuje dlhodobo známky vyčerpania či bolesti, pokračujeme. Iba behá, je a spí."

Hakizimana je bývalý rwandský bežec, ktorý trénoval v Keni. Tam stretol aj svojho súčasného zverenca. Trénovať ho začal počas pandémie "Zostal som tam rok a trénoval som ho. Boli sme tam zaseknutí, trénovali sme v lese a ja som behal s ním. Maratónsku prípravu sme začali v roku 2021," dodal 36-ročný tréner.