Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Viceprezident Svetovej lekárskej asociácie sa zastal Semenyovej

Caster Semenyaová, archívna snímka. Foto: TASR

Montgomery uviedol, že Semenyová má jasne primárne a sekundárne ženské črty, no patrí medzi osoby, ktoré majú vyššiu hladinu testosterónu.

Johannesburg 2. mája (TASR) - Viceprezidentovi Svetovej lekárskej asociácie (WMA) Frankovi Ulrichovi Montgomerymu sa nepozdáva pravidlo, ktoré obmedzuje olympijskú šampiónku Caster Semenyaovú v súťažení pre vysokú hladinu testosterónu.

"Semenyová má jasne primárne a sekundárne ženské črty, no patrí medzi osoby, ktoré majú vyššiu hladinu testosterónu. Nové pravidlo nie je dobré. Športovcov totiž núti siahnuť k dopingu, aby dosiahli zníženie hladiny testosterónu," citovala slová Montgomeryho agentúra DPA.

Športový arbitrážny súd v Lausanne (CAS) minulý týždeň zamietol odvolanie Semenyovej voči pravidlu Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF), ktoré núti pretekárky pol roka pred súťažami v kategóriách od 400 m do míle udržať hladinu testosterónu pod stanovenú úroveň. V jej prípade to znamená, že musí užívať lieky na zníženie hladiny testosterónu. Proti verdiktu CAS sa môže odvolať na Švajčiarskom federálnom súde do 30 dní.