Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Bojovník za občianske práva J. Jackson si uctil obete holokaustu Rómov

Jesse Jackson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Piatková slávnosť sa konala v bývalom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau v južnej časti Poľska, ktorú počas druhej svetovej vojny okupovalo nacistické Nemecko.

Varšava 2. augusta (TASR) - Americký bojovník za občianske práva Jesse Jackson v piatok v Poľsku vzdal česť obetiam holokaustu Rómov z obdobia druhej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra AP.

Piatková slávnosť sa konala v bývalom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau v južnej časti Poľska, ktorú počas druhej svetovej vojny okupovalo nacistické Nemecko. Pamätný deň na obete rómskeho holokaustu pripomína udalosť, ktorá sa stala v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau pred 75. rokmi v noci z 2. na 3. augusta 1944. V plynových komorách tam bolo zavraždených 2900 Rómov a Sintov.

Jackson utrpenie dlhodobo prenasledovanej rómskej menšiny v Európe prirovnal k Afroameričanom. Predseda Rady nemeckých Sintov a Rómov Romani Rose povedal, že úsilie Afroameričanov, ktorí v 20. storočí dosiahli rozsiahle úspechy, bolo vzorom a inšpiráciou pre jeho ľudí. Tí stále čelia prejavom násilia a odsúvaniu na okraj spoločnosti.

Baptistický pastor Jackson počas slávnosti, na ktorej sa zúčastnili diplomati z rôznych krajín Európy a zástupcovia Rómov, varoval pred nebezpečenstvami, ktoré dnes hrozia v súvislosti s oživením rasizmu a belošského nacionalizmu.

Na slávnosti, ktorú organizovala Rada nemeckých Rómov a Sintov a združenie poľských Rómov v spolupráci so štátnym múzeom Auschwitz-Birkenau, sa malo zúčastniť aj viac ako 20 preživších rómskeho holokaustu.

Sintovia podľa AP prišli z Indie a usídlili sa v západnej a strednej Európe, zatiaľ čo Rómovia sú sústredení najmä vo východnej Európe. Pre obe skupiny je zaužívané označenie Rómovia.