Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britská humanitárna pracovníčka si musí odsedieť celý trest

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zaghariová-Ratcliffová, projektová manažérka nadácie Thomson Reuters, začala nedávno hladovku na protest proti svojmu väzneniu, o čom informoval jej manžel.

Teherán 24. júna (TASR) - Britská humanitárna pracovníčka iránskeho pôvodu Nazarin Zaghariová-Ratcliffová, odsúdená vo svojej vlasti za údajnú špionáž, si musí odpykať celý päťročný trest. Námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Abbás Araghčí to povedal v nedeľu britskému vyslancovi pre Blízky východ Andrewovi Murrisonovi na stretnutí v Teheráne.

"Všetky osoby zatknuté v Iráne za špionáž si musia odsedieť celý svoj trest," cituje Araghčího agentúra IRNA. Nič na tom nezmení ani protest Ratcliffovej manžela Richarda pred iránskym veľvyslanectvom v Londýne, dodal.

Zaghariová-Ratcliffová, projektová manažérka nadácie Thomson Reuters, začala nedávno hladovku na protest proti svojmu väzneniu, o čom informoval jej manžel. Ten následne začal stanovať pred iránskym veľvyslanectvom v britskej metropole a na znak solidarity s manželkou tiež vstúpil do hladovky.

Hoci Murrisonova návšteva v Teheráne sa prioritne týkala jadrovej dohody svetových mocností s Iránom, vkladali sa do nej aj nádeje, že by britský diplomat mohol vyjednať skoršie prepustenie Zaghariovej-Ratcliffovej.

Ženu, ktorá má aj iránsky pas, zatkli na teheránskom letisku po súkromnej návšteve rodičov v apríli 2016. Bola obvinená zo sprisahania, spolupráce so západnými spravodajskými agentúrami a špionáže, čoho sa mala dopustiť tým, že počas návštevy krajiny viedla vzdelávací kurz pre novinárov. Odsúdili ju v januári 2018.

Ratcliffová všetky obvinenia odmieta. Irán s ňou zaobchádza ako s výlučne iránskou občiankou, nakoľko táto islamská krajina neuznáva dvojaké občianstvo.