Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Irán poprel obvinenia USA, že stál za útokmi v Saudskej Arábii

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

K útokom dronmi zo sobotňajších ranných hodín sa prihlásili jemenskí šiitskí povstalci známi ako húsíovia.

Dubaj/Teherán 15. septembra (TASR) - Irán v nedeľu poprel účasť na sobotňajšom útoku jemenských povstalcov na ropné zariadenia v Saudskej Arábii. Vyjadrenie z Teheránu prišlo niekoľko hodín po tom, ako šéf diplomacie USA Mike Pompeo vyhlásil, že za "nebývalým útokom na svetové energetické dodávky" stojí Irán. Informovala o tom agentúra AP.

K útokom dronmi zo sobotňajších ranných hodín sa prihlásili jemenskí šiitskí povstalci známi ako húsíovia. Rijád oznámil, že v ich dôsledku dočasne pozastavil prevádzku v závode na spracovanie ropy v Búkjaku a na ropnom poli Churajs na východe Saudskej Arábie.

Saudskoarabský minister energetiky Abdal Azíz bin Salmán uviedol, že útoky na zariadenia štátnej spoločnosti Saudi Aramco majú za následok pokles produkcie o 5,7 milióna barelov ropy denne, čo je zhruba polovica dennej ťažby Saudskej Arábie a päť percent globálnych dodávok ropy. Podľa predstaviteľov krajiny by tento výpadok mali nahradiť zásoby, ktoré má kráľovstvo vytvorené.

Hoci trhy boli v nedeľu zatvorené, útoky by mohol otriasť svetovými cenami, píše AP. Zvýšili tiež celkové napätie v regióne v čase stupňujúcej sa krízy medzi Spojenými štátmi a Iránom v súvislosti s rozpadávajúcou sa jadrovou dohodou Teheránu s veľmocami.

Pompeo v sobotu večer pripísal zodpovednosť za útoky v Saudskej Arábii priamo Iránu, hoci dôkazy o svojom tvrdení neposkytol. USA, ďalšie západné krajiny, ich spojenci v Perzskom zálive i experti OSN obviňujú Irán, že dodáva húsíom zbrane a drony, čo Teherán popiera.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Músaví odmietol vyjadrenia Pompea ako "zaslepené a zbytočné poznámky".

"Američania zaviedli voči Iránu politiku 'maximálneho tlaku', ktorá sa vzhľadom na svoje zlyhanie prikláňa k 'maximálnym lžiam'," uviedol Músaví vo vyhlásení.