Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pelosiová viedla v Jordánsku dôležité rozhovory o sýrskej kríze

Na snímke z tureckej strany hranice medzi Tureckom a Sýriou v Ceylanpinare 17. októbra 2019 dym stúpa po ostreľovaní sýrskeho mesta Ras al-Ajn tureckými jednotkami. Foto: TASR/AP

Ankara požaduje, aby sa zo sýrsko-tureckej pohraničnej nárazníkovej zóny stiahli ako sýrske vládne vojská, tak aj kurdské jednotky.

Ammán 20. októbra (TASR) - Predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiová a delegácia poslancov z oboch hlavných amerických politických táborov navštívili v týchto dňoch Jordánsko, píše agentúra AP.

V Ammáne rokovali americkí predstavitelia s tamojšou politickou reprezentáciou o "prehlbujúcej sa kríze" v Sýrii v čase vratkého prímeria sprostredkovaného nedávno Spojenými štátmi.

Podľa komuniké vydaného Pelosiovej kanceláriou sa delegácia stretla v sobotu s jordánskym kráľom Abdalláhom II. a viedla s ním "veľmi dôležitú diskusiu o dosahu aktuálnych udalostí na stabilitu dotknutého regiónu", približuje AP.

Návšteva amerických činiteľov na Blízkom východe sa koná v období, keď Spojené štáty sťahujú svoje jednotky zo Sýrie po tom, čo prezident Donald Trump vydal nečakané rozhodnutie, že americká armáda nebude svedkom prieniku tureckej armády na Kurdmi ovládaný sever Sýrie.

Jordánska oficiálna tlačová kancelária Petra uviedla, že kráľ Abdalláh na stretnutí zdôraznil dôležitosť územnej celistvosti Sýrie.

Ankara požaduje, aby sa zo sýrsko-tureckej pohraničnej nárazníkovej zóny stiahli ako sýrske vládne vojská, tak aj kurdské jednotky.