Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Až do referenda je Krym bez leteckého spojenia s Ukrajinou

Muž lepí predvolebný bilbord o konaní referenda na Kryme v Simferopoli 10. marca 2014. Foto: TASR/AP

V deň konania referenda bude vzdušný priestor nad Krymom uzavretý.

Kyjev 12. marca (TASR) - Autonómna republika Krym nebude až do 16. marca, keď sa uskutoční referendum o štatúte Krymského polostrova, vypravovať lietadlá na pevninskú Ukrajinu, ani prijímať lety z tejto destinácie.

Predseda proruskej krymskej vlády Sergej Aksionov dnes uviedol, že v deň konania referenda bude vzdušný priestor nad Krymom uzavretý.

Prvý podpredseda vlády Rustam Temirgalijev dnes podľa agentúry Interfax uviedol, že ide o výnimočné opatrenie, ktoré bude po 17. marci zrušené. Vysvetlil, že prijímanie letov "bolo čiastočne obmedzené", aby sa "zabránilo provokatérom preniknúť na Krym".

Najmenej na najbližšie dva dni je prerušené aj letecké spojenie s Tureckom, uviedol dnes pre ukrajinský denník Segodňa predseda zhromaždenia krymských Tatárov (medžlisu) Refat Čubarov. Letecké spojenie s Moskvou funguje ako obvykle, informoval denník na svojom webe.

V súvislosti s čiastočnou blokádou Krymu ruskými jednotkami a im naklonenými oddielmi miestnej domobrany si časť obyvateľov Krymu začína robiť zásoby niektorých tovarov: ide v prvom rade o základné potraviny, ale aj o benzín či naftu.

V dôsledku toho na polostrove stúpli ceny niektorých komodít. Týka sa to najmä cukru, rybích konzerv, krúp, soli a zemiakov, informoval denník Segodňa.

Denník priniesol aj citát jedného z obchodníkov so zeleninou, ktorý vysvetlil, že donedávna bolo pre krymských trhovníkov výhodné dovážať ovocie a zeleninu z pevninskej Ukrajiny. V súčasnosti je však na ceste do Armianska kontrolné stanovište domobrany, takže krymskí obchodníci na pevninu jazdiť prestali a ich obchodní partneri sa zasa cestovať na polostrov boja. Krymskí obchodníci sa teraz snažia nájsť "vnútorné rezervy" v rámci polostrova.

Obchodníci s pohonnými hmotami podľa agentúry UNIAN priznali, že záujem obyvateľstva Krymu o benzín a naftu zdvihol ceny, ale neočakávajú, že by šlo o trvalý stav - v dohľadnom čase skôr predpokladajú pokles cien.

Okrem toho zdôrazňujú, že situácia, že by sa Krym ocitol bez dodávok pohonných hmôt, nehrozí, keďže tamojšie rezervy sú na jeden mesiac. Cisterny s palivom zatiaľ na Krym prichádzajú bez problémov, uviedol pre portál Segodnya.ua riaditeľ jednej z krymských sietí čerpacích staníc Alexander Tereščenko.