Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Madrid je pripravený podpísať s Londýnom dohodu o Gibraltári

Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares (uprostred) prichádza na regionálne fórum Únie pre Stredomorie v Barcelone v pondelok 27. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Španielsko už predstavilo návrh dohody, ktorá má určiť vzťahy s Gibraltárom po brexite, píše RTVE s odvolaním sa na zdroje z prostredia španielskeho rezortu diplomacie.

Madrid 28. novembra (TASR) - Španielsko je pripravené čím skôr podpísať so Spojeným kráľovstvom dohodu o pobrexitovom štatúte Gibraltáru. Oznámil to španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares svojmu britskému kolegovi Davidovi Cameronovi, s ktorým má v utorok rokovať v Bruseli. TASR informácie prevzala z agentúry Reuters a stanice RTVE.

Španielsko už predstavilo návrh dohody, ktorá má určiť vzťahy s Gibraltárom po brexite, píše RTVE s odvolaním sa na zdroje z prostredia španielskeho rezortu diplomacie. Španielska strana vyjadrila pripravenosť dohodu podpísať, vyjadriť sa však musí aj Spojené kráľovstvo.

Albares podľa svojich slov v pondelok s Cameronom telefonoval a obaja sa zhodli, že je potrebné čo najskôr v tejto záležitosti pokročiť. O štatúte Gibraltáru majú v utorok rokovať v Bruseli, píše Reuters. Obaja sú účastníkmi rokovaní ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO (28. – 29. 11.).

"Španielsko chce, aby bola dohoda podpísaná zajtra (v stredu)," uviedol Albares. Hlavnou prekážkou sú kontroly na hraniciach medzi Gibraltárom a Španielskom, píše RTVE a dodáva, že po nástupe Camerona na post britského ministra zahraničných vecí 13. novembra sa očakáva pokrok.

Španielsko, Británia a EÚ sa v decembri 2020 – krátko pred vystúpením Británie z Únie – dohodli, že na Gibraltár sa budú aj naďalej vzťahovať zmluvy EÚ ako napríklad dohoda o schengenskom priestore. Španielsko malo strážiť jeho prístav a letisko, kým sa nájde dlhodobé riešenie.

Európska komisia a Španielsko vlani poslali Británii návrh, ktorý zahŕňal zachovanie pozemnej hranice medzi Gibraltárom a Španielskom i voľný pohyb osôb.

Španielsko prenechalo Gibraltár Británii v roku 1713 po prehre vo vojne o španielske dedičstvo, dlhodobo si však naň robí nároky, pripomína Reuters. Toto zámorské územie Spojeného kráľovstva má približne 34.000 obyvateľov, ktorí majú britské občianstvo. Gibraltár však okrem obrany a zahraničných vecí o svojich záležitostiach rozhoduje samostatne.