Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostáva vo väzení

Na snímke z tlačovej služby Basmanského okresného súdu v stredu 24. apríla 2024 námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov stojí v cele obžalovaných na súde v Moskve. Foto: TASR/AP

Tím bývalého lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného viedol protikorupčné vyšetrovanie, v rámci ktorého obvinil Ivanova, spojenca ministra obrany Sergeja Šojgua, z hýrivého životného štýlu.

Tallinn 9. mája (TASR) - Moskovský súd v stredu zamietol žiadosť právnikov námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova o premiestnenie z väznice do domáceho väzenia. Ivanov čelí obvineniam z úplatkárstva, informuje TASR podľa agentúry AP.

Námestníka ruského ministra obrany, ktorý bol zodpovedný za stavebné projekty, je obvinený z rozsiahleho prijímania úplatkov, zadržala polícia ešte 23. apríla. V rámci prípadu boli zadržaní aj dvaja ďalší muži.

Tím bývalého lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného viedol protikorupčné vyšetrovanie, v rámci ktorého obvinil Ivanova, spojenca ministra obrany Sergeja Šojgua, z hýrivého životného štýlu.

Vypočúvali ho na mestskom súde v Moskve. Ruské tlačové agentúry následne citovali jeho právnika Murada Musajeva, podľa ktorého ide v prípade o finančnú čiastku približne vo výške desiatich miliónov eur. Musajev zároveň uviedol, že Ivanov bol pozbavený výkonu služby.

Ruská televízia Zvezda informovala, že Ivanov dohliadal na výstavbu v okupovanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Televízia Zvezda, ktorá je oficiálnym médiom ruskej armády, v roku 2022 odvysielala reportáž o výstavbe obytných budov v tomto vojnou zničenom meste. Reportáž zachytáva Ivanova, ako tam kontroluje výstavbu nových bytových blokov.

Je nezvyčajné, že v Rusku dôjde k obvineniu takéhoto vysokopostaveného funkcionára a nie je jasné, prečo padlo rozhodnutie o jeho zadržaní, dodáva agentúra AP.

Ivanov patrí medzi Rusov zasiahnutých sankciami zo strany Európskej únie aj Spojených štátov.