Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Netanjahu: Streľba v Halle svedčí o narastajúcom antisemizme

Benjamin Netanjahu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Motívom streľby 27-ročného Nemca Stephana Ballieta boli jeho antisemitské a krajne pravicové názory, ako vyhlásil nemecký minister vnútra Horst Seehofer.

Tel Aviv/Halle/Berlín 9. októbra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil stredajšiu streľbu pred synagógou v nemeckom meste Halle a jeho okolí, ktorá si vyžiadala dve obete, a označil ju za symptomatický prejav narastajúceho antisemitizmu v Európe. Informovala o tom agentúra AFP.

"Teroristický útok na obec v Halle v Nemecku počas sviatku Jom kipur je novým prejavom nárastu antisemitizmu v Európe," napísal Netanjahu na Twitteri a vyzval predstaviteľov Nemecka, aby proti fenoménu antisemitizmu rázne konali.

Izraelský prezident Reuven Rivlin vo svojom vyhlásení varoval, že antisemitizmus "nie je len problémom Židov, ale chce zničiť nás všetkých".

"Budeme pokračovať v kampani za vzdelávanie a pripomínanie si (minulosti) v boji (proti) antisemitizmu, ktorý narastá v Európe i na celom svete...," napísal Rivlin na Twitteri. "Vyzývam lídrov Nemecka a slobodného sveta, aby voči antisemitizmu a jeho dôsledkom naplno uplatňovali zákony," dodal.

Motívom streľby 27-ročného Nemca Stephana Ballieta boli jeho antisemitské a krajne pravicové názory, ako vyhlásil nemecký minister vnútra Horst Seehofer. Balliet video z útoku zverejnil online na platforme Twitch.

Podľa očitých svedkov sa mladý Nemec streľbou do dverí pokúšal dostať aj priamo do synagógy, v ktorej sa v tom čase nachádzalo 70 až 80 ľudí. Tým sa však podarilo zabarikádovať vo vnútri budovy a páchateľ následne ušiel a na neďaleký židovský cintorín hodil ručný granát alebo podomácky vyrobenú výbušninu.

Medzi veriacimi v synagóge bolo aj desať Američanov, ako informoval veľvyslanec USA v Nemecku Richard Grenell, ktorého citovala agentúra AFP. Ako dodal, nijaký občan USA zranenia neutrpel.

Ústredná rada Židov v Nemecku kritizovala podľa nej nedostatočné opatrenia polície v Halle počas sviatku Jom kipur. "To, že synagógu v Halle počas takého sviatku, akým je Jom kipur, nechránila polícia, je škandalózne," vyhlásil predseda ZdJ Josef Schuster.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa po tragických udalostiach streľby v stredu večer stretla s členmi židovskej náboženskej obce v jednej z berlínskych synagóg.

Približne stovka ľudí - niektorí so sviečkami či izraelskými vlajkami - sa zišla pred Brandenburskou bránou v metropole Nemecka, aby si uctila obete útoku. Približne 500 osôb prišlo aj na námestie v Halle, kde za zastreleného muža a ženu zapálili sviečky. Obete útoku si modlitbou pripomenul aj pápež František, informovala tlačová služba Vatikánu.