Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Obhajoba žiada o prepustenie Mladiča do Srbska zo zdravotných dôvodov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Bývalý generál s prezývkou "balkánsky mäsiar" bol v roku 2017 odsúdený za vojnové zločiny, genocídu a zločiny proti ľudskosti na doživotie.

Haag 6. mája (TASR) - Obhajcovia bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča, ktorý si v Haagu odpykáva doživotný trest za svoju úlohu v krvavej vojne v Bosne z rokov 1992-1995, žiadajú jeho urýchlené prepustenie do Srbska zo zdravotných dôvodov. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Žiadosť bola zverejnená v pondelok na webovej stránke súdu OSN a obhajcovia v nej žiadajú sudcov, aby 82-ročného Mladiča prepustili na liečbu nešpecifikovaného, ale potenciálne život ohrozujúceho ochorenia. Popisy jeho zdravotného stavu sú v súdnych dokumentoch upravené, ale je známe, že trpí kognitívnymi poruchami a tento rok bol najmenej dvakrát hospitalizovaný.

Bývalý generál s prezývkou "balkánsky mäsiar" bol v roku 2017 odsúdený za vojnové zločiny, genocídu a zločiny proti ľudskosti na doživotie. V roku 2021 súd jeho odvolanie zamietol a teraz si odpykáva trest vo väzenskom centre OSN v holandskom Haagu.

Mladič viedol bosnianskosrbské sily počas konfliktu v Bosne, ktorý bol súčasťou rozpadu Juhoslávie. Po viac než desiatich rokoch na úteku a ukrývania sa pod identitou Milorad Komadič ho zatkli v dedinke Lazarevo na severovýchode Srbska v máji 2011. V Haagu ho súdili za genocídu, zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny. Bol zodpovedný za terorizovanie civilného obyvateľstva Sarajevo počas 43-mesačného obliehania a za zabitie vyše 8000 moslimských mužov a chlapcov v Srebrenici v roku 1995.

Podľa obhajoby môže Mladič v Srbsku dostať špeciálnu liečbu, kde by nemal ani jazykovú bariéru, ktorá mu teraz spôsobuje komunikačné problémy.

Zatiaľ nie je jasné, kedy sudcovia Medzinárodného zostatkového mechanizmu pre trestné tribunály (IRMCT), ktorý sa zaoberá Mladičovým prípadom, o žiadosti rozhodnú.