Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Orbán a Si Ťin-pching rokovali v Maďarsku o spolupráci a projektoch

Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti v stredu 8. mája 2024. Foto: TASR/AP

Si Ťin-pching uviedol, že Čína bude v spolupráci s Maďarskom napredovať vo výstavbe dôležitých projektov vrátane železničného spojenia medzi Budapešťou a srbským Belehradom.

Budapešť 9. mája (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán vo štvrtok popoludní privítal čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Rokovali o prehĺbení spolupráce a spoločných projektoch v oblasti investícii a infraštruktúry. Orbán takisto vyzdvihol spoluprácu v jadrovom priemysle. TASR informuje podľa agentúr Reuters a MTI.

Si Ťin-pching uviedol, že Čína bude v spolupráci s Maďarskom napredovať vo výstavbe dôležitých projektov vrátane železničného spojenia medzi Budapešťou a srbským Belehradom. Takisto s Maďarskom prehĺbi hospodársku, obchodnú, investičnú a finančnú spoluprácu.

Orbán uviedol, že obe krajiny rozšíria spoluprácu v jadrovom priemysle a v ďalších oblastiach. "Čína je jedným z pilierov nového svetového poriadku," povedal a dodal, že Maďarsko podporuje čínsky mierový plán pre Ukrajinu.

Čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga privítal vo štvrtok na Budínskom hrade s vojenskými poctami maďarský prezident Tamás Sulyok. Si maďarského prezidenta pozval do Pekingu a Sulyok pozvanie prijal.

Maďarsko je Siho treťou zastávkou na prvom európskom turné po piatich rokoch, v rámci ktorého navštívil aj Srbsko a Francúzsko.

Maďarsko sa ako jediná európska krajina zúčastňuje na čínskom investičnom a infraštruktúrnom projekte Jeden pás, jedna cesta (OBOR). Orbán sa priateľskými vzťahmi s Pekingom usiluje vytvoriť protiváhu k situácii v EÚ, kde je často izolovaný. Čína v súčasnosti stavia 350 kilometrové železničné spojenie medzi Budapešťou a srbským Belehradom. V Maďarsku takisto buduje továrne na výrobu elektrických áut a batérií.