Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Praha si pripomenie novembrové udalosti aj československým večierkom

Na snímke z 21. novembra 1989 Václavské námestie v Prahe zaplnené 200-tisícovým davom demonštrantov. Foto: TASR/AP

Česká metropola zažije hneď niekoľko demonštrácií vrátane protestu odborov proti vláde Petra Nečasa na Václavskom námestí.

Praha 17. novembra (TASR) - Česká republika si dnes na mnohých miestach pripomenie dve výročia novembrových udalostí. Rok 1939, keď nacisti pozatýkali českých študentov a zatvorili vysoké školy, a rok 1989, keď ľudia povstali proti komunistickej totalite vo vtedajšom Československu, avizuje agentúra Mediafax.

Výročie 17. novembra je vnímané predovšetkým ako dátum začiatku konca komunistickej vlády v Československu. Napriek tomu medzi nemenej dôležité patria aj tragické udalosti, ku ktorým došlo o 50 rokov skôr, od 28. októbra do 17. novembra 1939 vo vtedajšom Protektoráte Čechy a Morava, a ktoré sa stali základom pre vyhlásenie Medzinárodného dňa študentstva, pripomína Mediafax.

Na 73 rokov staré udalosti a obete nacistickej perzekúcie si v rámci pietnej akcie zaspomína pri pražských internátoch Josefa Hlávku napríklad prezident Václav Klaus i premiér Petr Nečas. Čisto "armádna" pietna akcia k 17. novembru 1939 je naplánovaná na 17.00 h v ruzynských kasárňach. Spomienky sa zúčastnia aj vojenskí veteráni.

Pietne akcie najvyšších českých predstaviteľov sa uskutočnia tiež v rámci osláv Dňa boja za slobodu a demokraciu. K 23. výročiu novembrových udalostí je naplánovaná omša v Katedrále sv. Víta na Pražskom hrade, ktorú bude celebrovať arcibiskup kardinál Dominik Duka. Kytice položia tradične pri pamätníku na pražskej Národnej triede z politikov napríklad prezident Klaus či pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Výročie 17. novembra si však - podobne ako v minulosti - nenechá ujsť ani celý rad občianskych združení a iniciatív. Česká metropola zažije hneď niekoľko demonštrácií vrátane protestu odborov proti vláde Petra Nečasa na Václavskom námestí. Popoludní vyjde do ulíc aj satirický sprievod masiek.

Na najznámejšiu udalosť posledných desaťročí si zaspomína i pražský klub Rock Café prostredníctvom československého večierka so slovenským názvom "Sedemnásty november". V rámci neho vystúpia napríklad Karel Schwarzenberg či Iveta Radičová, pripomína tlačová agentúra Mediafax.