Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Raúl Castro potvrdil, že zostane prezidentom do apríla 2018

Na archívnej snímke Raúl Castro Foto: TASR/AP

Jeho oznámenie prišlo po tom, ako poslanci Národného zhromaždenia vo štvrtok oznámili predĺženie svojho legislatívneho obdobia, ktoré sa malo skončiť 24. februára, do 19. apríla.

Havana 22. decembra (TASR) - Kubánsky prezident Raúl Castro potvrdil, že zostane na čele vlády tohto ostrovného štátu o dva mesiace dlhšie, než sa očakávalo, a síce do apríla 2018. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

"Keď sa Národné zhromaždenie znovu zostaví, moje druhé a posledné obdobie ako hlavy kubánskeho štátu a vlády sa skončí a Kuba bude mať nového prezidenta,"
uviedol Castro pred poslancami v parlamente.

Jeho oznámenie prišlo po tom, ako poslanci Národného zhromaždenia vo štvrtok oznámili predĺženie svojho legislatívneho obdobia, ktoré sa malo skončiť 24. februára, do 19. apríla. Posun vo volebnom kalendári znamená, že sa oneskorí i voľba nového prezidenta a Raúl Castro ostane v tomto úrade až do uvedeného termínu.

Kubánsky parlament, ktorý zasadá dvakrát do roka, odhlasoval posun v dôsledku odstraňovania následkov nedávneho hurikánu Irma, ktorý v septembri na Kube napáchal veľké škody. Viacerí pozorovatelia sa však podľa agentúry Reuters domnievajú, že skôr než hurikán môžu za oneskorenie obavy o zaistenie stability krajiny pri odovzdávaní moci.

Pre predĺženie legislatívneho obdobia Národného zhromaždenia sa zatiaľ na neurčito posunul aj termín parlamentných volieb, ktoré sa mali pôvodne konať vo februári.

Z volieb vzíde nové Národné zhromaždenie, ktoré následne vymenuje nového najvyššieho predstaviteľa výkonnej moci - predsedu Štátnej rady. Túto funkciu od roku 2008 zastáva 86-ročný Raúl Castro, ktorý v nej vystriedal svojho brata, medzičasom zosnulého vodcu kubánskej revolúcie Fidela Castra. Raúl Castro opakovane vyhlasoval, že toto končiace sa funkčné obdobie bude jeho posledným. Obaja Castrovci tak budú na čele Kuby takmer 60 rokov.

Hurikán Irma vyčíňal na Kube od 8. do 10. septembra. Zasiahol 14 z jej 16 provincií, kde spôsobil vážne škody na bytových a rodinných domoch, úradoch, školách a ďalších verejných budovách, ako aj v energetickom sektore, poľnohospodárstve a dopravnej infraštruktúre.