Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Ruský parlament chce vyšetriť údajného financovania terorizmu Západom

Na snímke členovia vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie stoja v zhorenej koncertnej sále Crocus City Hall v západnej časti Moskvy v sobotu 23. marca 2024. Foto: TASR/AP

Šéf ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Bortnikov napríklad vyjadril presvedčenie, že na útoku sa podieľala Ukrajina spolu so Spojenými štátmi a Britániou.

Moskva 27. marca (TASR) - Ruskí štátni vyšetrovatelia v stredu oznámili, že sa budú zaoberať žiadosťou poslancov Štátnej dumy o preverenie údajného "organizovania, financovania a vykonávania teroristických činov" voči Rusku zo strany Spojených štátov a ďalších západných krajín. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Od piatkového teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall na predmestí Moskvy špekulujú ruskí politici aj médiá bez akýchkoľvek dôkazov o tom, že Ukrajina a Západ boli zapojené do tejto masakry, ktorá si vyžiadala 139 životov.

Šéf ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Bortnikov napríklad v utorok vyjadril presvedčenie, že na útoku sa podieľala Ukrajina spolu so Spojenými štátmi a Britániou.

"Tvrdenia Ruska o Západe a Ukrajine v súvislosti s útokom na Crocus City Hall sú úplný nezmysel,"
oponoval na platforme X britský minister zahraničných vecí David Cameron.

Zodpovednosť za útok v Crocus City Hall prevzala džihádistická organizácia Islamský štát (IS). Západné tajné služby a bezpečnostní experti považujú toto tvrdenie za dôveryhodné a predpokladajú, že za útokom stojí stredoázijská odnož tejto skupiny, Islamský štát – Chorásán (IS-K).