Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Schulz: Úloha europarlamentu pri rokovaniach o brexite je neuspokojivá

Martin Schulz Foto: TASR/AP

Na zasadnutí Európskej rady sa zúčastnil posledný raz. O mesiac sa mu skončí mandát predsedu EP a vráti sa na nemeckú politickú scénu.

Brusel 16. decembra (TASR) – Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz nepovažuje úlohu, ktorú zohrá europarlament pri vyjednávaní o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie, za primeranú. Hlavy vlád a štátov EÚ sa na štvrtkovom summite Európskej rady uzniesli, že zástupcovia EP sa budú zúčastňovať len na prípravných stretnutiach, ale nie priamo na rokovaniach s Londýnom.

"Takáto účasť EP na rokovaniach nie je uspokojivá," vyhlásil dnes v súvislosti s očakávanými rokovaniami o brexite Martin Schulz. Sklamalo ho rozhodnutie Európskej rady vedenej Donaldom Tuskom, ktorá predstaviteľom europarlamentu dovolila účasť len na prípravných rokovaniach. Tusk na summite zopakoval, že priame vyjednávanie s Britmi bude v mene Únie viesť Európska komisia (EK).

Schulz varoval, že ak do vyjednávaní nebude EP zapojený priamo, existuje riziko, že europoslanci vyrokovanú dohodu so Spojeným kráľovstvom nepodporia. Pripomenul, že na schválenie dohody o brexite je nevyhnutný súhlas europarlamentu, informovala dnes belgická televízia a rádio RTBF.

"Európsky parlament bude mať posledné slovo," vyhlásil predseda najsilnejšej skupiny v EP – Európskej ľudovej strany – Manfred Weber. Predsedníčka menšej ľavicovej skupiny v EP Gabriele Zimmerová sa zastrájala, že vyjednávači sa "musia pripraviť na tuhý odpor europarlamentu".

Na kľúčovej úlohe EK a jej povereného vyjednávača Michela Barniera pri rokovaniach o brexite sa vo štvrtok zhodlo 27 lídrov členských štátov na neformálnom stretnutí. Barnierovi uložili povinnosť držať sa pri vyjednávaní bodov stanovených lídrami členských štátov a Radou EÚ, ktorej Slovensko do konca roka predsedá.

Lídri sa dohodli, že Barnier bude EP pravidelne informovať o priebehu rokovaní a umožní zástupcovi europarlamentu zúčastňovať sa na ich príprave. EP za svojho predstaviteľa pri rokovaniach o brexite vymenoval predsedu Aliancie liberálov a demokratov za Európu, bývalého belgického premiéra Guya Verhofstadta.

Schulz ešte počas summitu v popoludňajších hodinách na tlačovej konferencii na členské štáty apeloval, aby EP priamo zapojili do rokovaní o brexite. Na zasadnutí Európskej rady sa zúčastnil posledný raz. O mesiac sa mu skončí mandát predsedu EP a vráti sa na nemeckú politickú scénu.