Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Turecký vpád na sever Sýrie je podľa Trumpa zlý nápad

Na snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Turecko dnes spustilo vojenskú operáciu v severovýchodnej Sýrii namierenú proti Kurdom a teroristom z Islamského štátu.

Washington 9. októbra (TASR) - Za "zlý nápad" označil v stredu americký prezident Donald Trump tureckú ofenzívu na severovýchode Sýrie, informovala agentúra AFP.

"Turecko, člen NATO, dnes vpadlo do Sýrie. Spojené štáty tento útok nepodporujú a Turecku dali najavo, že táto operácia je zlý nápad," uvádza sa v Trumpovom vyhlásení, zverejnenom hovorcom Bieleho domu.

AFP pripomína, že americký prezident krátko predtým nariadil odsun amerických jednotiek z predmetnej oblasti, čo bolo interpretované ako pozvánka pre Turecko, aby zaútočilo na kurdské milície — doterajšieho spojenca USA.

"Turecko sa zaviazalo, že bude chrániť civilistov a náboženské menšiny vrátane kresťanov a zabezpečí, aby nenastala humanitárna kríza — a my budeme trvať na tom, aby dodržalo tento záväzok," konštatoval Trump.

Turecko dnes spustilo vojenskú operáciu v severovýchodnej Sýrii namierenú proti Kurdom a teroristom z Islamského štátu. Oznámil to v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

"Turecké ozbrojené sily spolu so Sýrskou národnou armádou práve spustili operáciu Prameň mieru proti teroristom z PKK/YPG a Dáišu v severnej Sýrii. Naším cieľom je zabrániť vytvoreniu teroristického koridoru cez naše južné hranice, ako aj nastolenie mieru v tejto oblasti," napísal na Twitteri turecký prezident.