Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Turecký prezident Erdogan bude rokovať s lídrom Hamasu Haníjom

Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR Jakub Kotian

Izrael bol vlani dvanástym najväčším obchodným partnerom Turecka.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Istanbul 20. apríla (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v sobotu v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy, informovala tamojšia televízia TRT. TASR píše na základe agentúry DPA.

Ďalšie podrobnosti o povahe rozhovorov medzi nimi nie sú bezprostredne známe. Haníja v stredu v Katare rokoval s tureckým ministrom zahraničných vecí Hakanom Fidanom o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, informovala turecká tlačová agentúra Anadolu.

Erdogan verejne podporuje Hamas. Začiatkom tohto týždňa počas prejavu v parlamente prirovnal toto hnutie k tureckým bojovníkom za nezávislosť proti západným armádam v Anatólii v 20. rokoch minulého storočia.

Turecký prezident zároveň vo verejných vystúpeniach pravidelne kritizuje Izrael a jeho vládu. Vzťahy medzi Tel Avivom a Istanbulom sa opäť zhoršili začiatkom mesiaca, keď Ankara uvalila na Izrael obchodné obmedzenia a obvinila Izrael zo zodpovednosti za "masaker Palestínčanov" v Pásme Gazy.

Izrael bol vlani dvanástym najväčším obchodným partnerom Turecka. Turecko udržiava dobré obchodné vzťahy aj s Iránom a z ekonomických dôvodov nemá záujem o ďalšiu eskaláciu situácie v regióne.