Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Twitter zablokoval účty Raúlovi Castrovi, jeho dcére i novinárom

Raúl Castro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zablokovanie účtov na Twitteri, ku ktorému došlo v stredu večer, postihlo taktiež desiatky novinárov zo štátnych médií a ministerstvo komunikácií.

Havana 13. septembra (TASR) - Americká spoločnosť Twitter zablokovala na svojej rovnomennej sociálnej sieti účty lídrovi kubánskych komunistov Raúlovi Castrovi, jeho dcére Mariele Castrovej a taktiež kubánskym popredným médiám. Zväz kubánskych novinárov tento krok odsúdil ako "masívnu cenzúru". Informovala o tom v noci na piatok agentúra Reuters.

Zablokovanie účtov na Twitteri, ku ktorému došlo v stredu večer, postihlo taktiež desiatky novinárov zo štátnych médií a ministerstvo komunikácií.

Hovorca Twitteru reagoval na otázku Reuters s vysvetlením, že podľa pravidiel tejto sociálnej siete je zakázané jej užívateľom zosilňovať či narušovať debatu na platforme zmnožovaním svojich účtov.

Twitter Kubáncom zablokoval účty po tom, ako kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel v televíznom prejave varoval pred energetickou krízou v dôsledku amerických sankcií.

Podľa vyhlásenia zväzu kubánskych novinárov ide o mohutný čin "kybernetického boja, ktorého cieľom je obmedziť slobodu prejavu kubánskych inštitúcií a občanov a umlčať vodcov revolúcie".

Kuba je štátom, v ktorom vládne jedna strana a tá má aj monopol na vyjadrovanie sa vo verejnom priestore a v tradičných médiách, dodal Reuters. Štátne médiá síce oficiálne mávajú rôzne smerovanie, často však publikujú podobné či dokonca rovnaké články.

Díaz-Canel z nedostatku paliva v stredu obvinil americké sankcie, ktoré zahŕňajú opatrenia voči prepravným spoločnostiam privážajúcim na ostrov ropu najmä z Venezuely. Obyvateľov Kuby varoval pred bezprostrednými následkami.