Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Ukrajina:Oligarcha Kolomojskij je podozrivý z prípravy pokusu o vraždu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Oligarcha akékoľvek pochybenie pri svojom podnikaní poprel. V prípade pokusu o vraždu jeho právnik neodpovedal na žiadosť agentúry Reuters o komentár.

Kyjev 8. mája (TASR) - Ukrajinské úrady obvinili oligarchu Ihora Kolomojského z pokusu o vraždu právnika v korporátnom spore z roku 2003. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

"Policajní vyšetrovatelia doručili oznámenie o podozrení známemu ukrajinskému oligarchovi za objednanie premyslenej vraždy,“ uviedla polícia vo vyhlásení. Neidentifikovala ho menom, ale zverejnila fotografiu muža s jemne rozmazanou tvárou, podľa ktorej sa dal oligarcha identifikovať.

Kolomojskij podporoval prezidenta Volodymyra Zelenského vo voľbách v roku 2019. Vo februári 2023 mu urobili domovú prehliadku a v septembri 2023 ho vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť. Ukrajinský Národný protikorupčný úrad (NABU) mu zároveň zmrazil vyše tri miliardy hrivien.

Oligarcha akékoľvek pochybenie pri svojom podnikaní poprel. V prípade pokusu o vraždu jeho právnik neodpovedal na žiadosť agentúry Reuters o komentár.

Polícia uviedla, že podozrivý sa vyhrážal právnikovi, ktorý mu nepomohol zmeniť nepriaznivé rozhodnutie akcionárov v hutníckom závode v roku 2003. Prostredníctvom svojho osobného strážcu potom podľa polície nariadil štyrom členom zločineckej skupiny zaútočiť na právnika v lete 2003 v meste Feodosija na Kryme.

Útočníci ho zbili kovovou tyčou a dobodali ho, manželka im však zabránila pokračovať v útoku. Lekárom sa podarilo právnikovi zachrániť život.

Ako na sociálnej sieti Telegram napísal bývalý investigatívny novinára Serhij Leščenko, ktorý pracuje ako poradca v Zelenského kancelárii, firemný spor oligarchu sa týkal podniku Dniprospetsstal v Záporoží.

NABU oligarchu vyšetruje pre spreneveru 9,2 miliardy ukrajinských hrivien (takmer 250 miliónov dolárov) z banky PrivatBank, ktorú sám spoluzakladal. USA ho tiež zaradili na svoj sankčný zoznam a pre korupciu ho vyšetruje FBI.