Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

ÚTOK PODPAĽAČA: Požiar vypukol v štúdiu animovaných filmov, 24 mŕtvych

Na snímke požiar trojposchodvej budovy štúdia animovaných filmov Kyoto Animation v meste Kjóto 18. júla 2019. Foto: TASR/AP

Muž rozlial okolo budovy horľavú látku a zapálil ju.

Tokio 18. júla (TASR) - Na najmenej 24 stúpol počet obetí na životoch, ktoré si vo štvrtok vyžiadal predpokladaný podpaľačský útok na štúdio animovaných filmov v japonskom meste Kjóto.





Zranenia utrpeli desiatky ďalších osôb, pričom plamene budovu vážne poškodili. Podľa polície sa javí, že požiar bol založený úmyselne, hoci motívy neboli bezprostredne známe.

Požiar v trojposchodovej budove štúdia animovaných filmov Kyoto Animation vypukol približne o 10.30 h miestneho času (03.30 h SELČ). Ľudia nachádzajúci sa neďaleko miesta začuli hlasný výbuch.

Bilancia mŕtvych v nasledujúcich hodinách neustále stúpala a telá postupne objavovali hasiči prehľadávajúci vnútro ohňom spustošenej budovy.

Miestne úrady, ktoré citovala agentúra AFP, uviedli, že zranenia utrpelo 35 ľudí, z ktorých desať sa nachádza vo vážnom stave. V čase vypuknutia požiaru bolo v budove približne 70 ľudí.

Polícia prípad vyšetruje s tým, že ide o možné podpaľačstvo, ktorého sa dopustil muž, následne takisto hospitalizovaný so zraneniami.

Muž rozlial okolo budovy horľavú látku a zapálil ju, pričom povedal "Zomrite!" uviedol pre AFP hovorca polície prefektúry Kjóto.

Štúdio animovaných filmov Kyoto Animation, známe aj pod skratkou KyoAni, vyrába obľúbené animované seriály a filmy.