Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

História kúpeľov Rajecké Teplice siaha do 14. storočia

História kúpeľov siaha až do 14. storočia - na mape z roku 1376 sú označené ako Thermae, v listine Ľudovíta Veľkého je prvá písomná správa o o prameňoch teplej vody s názvom Villa Tapolcha.

Rajecké Teplice 27. mája (TASR) - Na liečenie zápalových a degeneratívnych chorôb pohybového ústrojenstva, kĺbov, chrbtice, nervových chorôb i chorôb z povolania sa využívajú termálne pramene s 38-stupňovou termálnou vodou v kúpeľoch Rajecké Teplice.

História kúpeľov siaha až do 14. storočia - na mape z roku 1376 sú označené ako Thermae, v listine Ľudovíta Veľkého je prvá písomná správa o prameňoch teplej vody s názvom Villa Tapolcha. Začiatkom 17. storočia patrili termálne pramene i celé široké okolie lietavskému panstvu. Prvými stavbami boli kúpeľný dom a hostinec pre zámožných hostí, pričom prvý podrobný opis kúpeľov uvádza v balneografii profesor Cranz. Pre hostí boli k dispozícii tri bazénové kúpele a liečba bola zameraná na ochrnutie, lámku, opuchliny a rozličné kožné ochorenia.

V roku 1776 urobil prvý opis termálnych vôd v Rajeckých Tepliciach Pavol Adami a v roku 1793 vydal Amadé Kelin, fyzikus Turčianskej stolice, vo Viedni prvú monografiu o Rajeckých Tepliciach, ktoré takto spropagoval v celom Uhorsku. Ku komplexnému rozvoju kúpeľníctva došlo v 19. storočí, kedy sa kúpele stali obľúbeným letoviskom šľachty, vysokej aristokracie a bohatej buržoázie. V rokoch 1925–1937 sa vybudovali nové liečebné komplexy ako kúpeľný dom, liečebný ústav Baník a hotely Veľká a Malá Fatra. V roku 1959 získali Rajecké Teplice štatút kúpeľného miesta, ktorý okrem iného vymedzil územie kúpeľov a zaručil ochranu liečivých prameňov.

Po roku 1996 prešli kúpele zásluhou nových majiteľov rozsiahlou rekonštrukciou. Balneologické stredisko v Kúpeľnom dome Aphrodite je vybavené najmodernejšími diagnostickými a terapeutickými prístrojmi a ponúka celý rad procedúr liečebného, relaxačného a skrášľujúceho charakteru - vodoliečba, klasické masáže, škótske streky, oxygenoterapia, uhličitý kúpeľ, manikúra a pedikúra.