Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Hygienici: Vtáčia chrípka ohrozuje najmä pracujúcich s chorým vtáctvom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Chrípka spôsobená vírusom vtáčej chrípky je infekčné ochorenie, ktoré sa obvykle prejavuje primárne respiračnými príznakmi.

Bratislava 3. februára (TASR) - Vtáčou chrípkou sú ohrozené najmä osoby, ktoré sú v priamom kontakte s chorým či uhynutým vtáctvom. Ide napríklad o farmárov, veterinárov či robotníkov zapojených do utrácania a likvidácie vtáctva. V prípade, že sa u nich objavia príznaky chrípky, mali by kontaktovať lekára. Odporučila to sekcia epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v rámci preventívnych odporúčaní proti prenosu vírusu vtáčej chrípky.

"Osoby, ktoré prišli do priameho kontaktu s chorým alebo uhynutým vtáctvom, musia sledovať svoj zdravotný stav a v prípade vzniku príznakov chrípky/chrípke podobného ochorenia bezodkladne kontaktovať ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup liečby," uviedli odborníci.

Ozrejmili, že vírusy vtáčej chrípky sa delia na vírusy s vysokou a nízkou patogenitou. Ochorenie u ľudí s miernym až ťažkým priebehom môžu spôsobiť oba typy. Medzi najčastejšie identifikované rizikové faktory spojené s týmto vírusom patrí kontakt s infikovanou krvou/orgánmi alebo telesnými tekutinami infikovanej hydiny, dotýkanie sa a starostlivosť o infikovanú hydinu či plávanie alebo kúpanie sa v potenciálne vírusom zaťažených rybníkoch.

Odporúča preto nekúpať sa vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo a v okolí ktorých sa nachádzajú uhynuté vtáky alebo iné zvieratá. Tiež dodržiavať zásady osobnej hygieny, najmä dôkladné umývanie rúk, pri chove domácej hydiny. "V prípade zmeny správania sa hydiny je potrebné okamžite informovať Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR," upozornil ÚVZ. Kontaktovať ju treba aj v prípade nájdenia uhynutých vtákov, možno tiež zavolať na číslo 112. "Nedotýkajte sa kadáveru, vyvarujte sa akémukoľvek kontaktu s uhynutým vtáctvom, jeho výlučkami a kontaminovanými predmetmi (povrch vajec, predmety v kuríne a pod.)," spresnil.

Chrípka spôsobená vírusom vtáčej chrípky je infekčné ochorenie, ktoré sa obvykle prejavuje primárne respiračnými príznakmi. Klinický priebeh u ľudí závisí od vlastností vírusu a od predchádzajúceho zdravotného stavu pacienta. Často je charakterizovaný počiatočnou horúčkou a kašľom s rýchlou progresiou do ochorenia dolných dýchacích ciest. Ochorenie však môže prejsť aj do respiračného zlyhania, náhleho poškodenia pľúc a zlyhania vnútorných orgánov.