Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Michalovciach hospitalizovali od júla 297 pacientov so žltačkou

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nemocnica Penta Hospitals Michalovce zaznamenala pokles prípadov vírusovej hepatitídy typu A

Michalovce 5. februára (TASR) - V posledných mesiacoch Nemocnica Penta Hospitals Michalovce zaznamenala pokles prípadov vírusovej hepatitídy typu A (VHA). Primár infektologického oddelenia Štefan Zamba pre TASR uviedol, že tento trend je viditeľný naprieč rôznymi vekovými skupinami, čo poukazuje na zlepšenie celkovej situácie. Od júla minulého roka sa na oddelení liečilo 297 pacientov s týmto ochorením z rôznych častí Zemplína.

Súčasný stav je stabilný, avšak, ako primár zdôrazňuje, "nadchádzajúce týždne ukážu, či ešte dôjde k vzniku nových ohnísk alebo prípadov." Zaznamenané boli aj komplikované prípady. Zamba uviedol, že išlo predovšetkým o dospelých mužov s preexistujúcim pečeňovým poškodením, "kde sa objavovali extrémne vysoké hladiny bilirubínu s hroziacim akútnym zlyhaním pečene. Obzvlášť vážne stavy boli evidované aj u dvoch detí s vrodenými metabolickými ochoreniami pečene."

Väčšinu pacientov tvorili deti, najmä z predškolských a školských vekových skupín. Priemerná dĺžka hospitalizácie sa pohybovala medzi siedmimi až desiatimi dňami, počas ktorých dochádzalo k postupnému zlepšeniu zdravotného stavu a poklesu pečeňových enzýmov.

Primár upozorňuje na neustálu potrebu monitorovania situácie, keďže v regióne ešte sú prítomné potenciálne ohniská tohto ochorenia a s príchodom teplejších mesiacov sa zvyšuje riziko opätovného vzniku nových prípadov nákazy. Ako najefektívnejšiu prevenciu zdôrazňuje očkovanie a dôslednú osobnú hygienu, pričom poukazuje na možnosť nakazenia sa týmto ochorením aj počas dovoleniek v zahraničí.

Podľa informácií Úradu verejného zdravotníctva SR sa nové prípady VHA na Zemplíne objavujú sporadicky. Aktuálne Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Michalovce eviduje vo svojej územnej pôsobnosti tri aktívne ohniská VHA, RÚVZ Humenné dve ohniská a 13 aktívnych ohnísk v obciach okresu eviduje RÚVZ Vranov nad Topľou.