Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Liečbu rakoviny v nemocnici potrebuje v Nemecku čoraz menej ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V roku 2022 bolo na rakovinu liečených v nemocnici iba približne 1,4 milióna pacientov, ukázali údaje.

Wiesbaden 2. februára (TASR) - Liečbu rakoviny v nemocnici potrebuje v Nemecku čoraz menej ľudí, oznámil v piatok Spolkový štatistický úrad (Destatis). TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

V roku 2022 bolo na rakovinu liečených v nemocnici iba približne 1,4 milióna pacientov, ukázali údaje.

"To znamená, že počet pacientov hospitalizovaných s diagnózou rakovina zasa klesol na najnižšiu úroveň za posledných 20 rokov," uviedli štatistici, pričom Svetový deň boja proti rakovine pripadá na nedeľu.

Počet hospitalizácií súvisiacich s rakovinou klesol aj rok predtým, hlavne kvôli obmedzeniam počas pandémie koronavírusu. Tento počet aj za rok 2022 klesol o ďalšie dve percentá.

"Jedným dôvodom poklesu môžu byť zlepšenia v prevencii, skríningu a liečbe," uviedol Destatis v tlačovom vyhlásení. Celkový počet prípadov nemocničnej liečby pacientov zostal rovnaký.

Rakovina je štvrtým najbežnejším dôvodom prijatia do nemocnice, v roku 2022 bolo v nemocnici liečených na rakovinu osem percent pacientov zo všetkých hospitalizovaných. K častejším pobytom v nemocnici viedli choroby obehového systému, zranenia, otravy a ochorenia zažívacieho systému.

Na rakovinu sú v nemocnici najčastejšie liečení ľudia vo veku 60 až 79 rokov, tvoria polovicu všetkých pacientov s rakovinou. Pätina bola vo veku 40 až 59 rokov a ďalších 20 percent bolo vo veku 80 rokov a viac. Iba päť percent pacientov s rakovinou bolo mladších ako 40 rokov.

Pacienti s diagnózou rakoviny pľúc a priedušiek tvorili 12 percent z celkového počtu hospitalizovaných s rakovinou. Tento údaj však klesol najvýraznejšie v porovnaní s predchádzajúcim rokom - o štyri percentá.

Nasledovala rakovina čriev, rakovina prsníka a rakovina kože. V prípade rakoviny kože počet hospitalizovaných vzrástol o tri percentá.