Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacientom a lekárom sa nepáči doplatok za liek na kostné metastázy

Za ten by si podľa rozhodnutia predchádzajúceho vedenia rezortu mali pacient doplácať okolo 46 eur mesačne a v niektorých prípadoch aj viac.

Bratislava 31. mája (TASR) - Viaceré odborné spoločnosti a pacientske organizácie žiadajú ministerstvo zdravotníctva o prehodnotenie rozhodnutia o doplatku za nový liek na kostné metastázy. Za ten by si podľa rozhodnutia predchádzajúceho vedenia rezortu mali pacient doplácať okolo 46 eur mesačne a v niektorých prípadoch aj viac. Ministerstvo totiž rozhodlo, že liek bude hradený poisťovňami len čiastočne.

"Navrhovaný doplatok je neúnosný pre pacienta a liek bude preňho nedostupný," napísala v liste ministerstvu jeho hlavná odborníčka pre paliatívnu medicínu Kristina Križanová. Na to sa napríklad obrátil aj Klub Venuša pri Lige proti rakovine SR. "Je nám veľmi ľúto, že modernejšia a účinnejšia liečba sa rozhodnutím Kategorizačnej komisie a stanovením vysokého doplatku stáva pre pacientky s nádorovým ochorením prsníka nedostupnou," uvádza sa v liste.

Ako poukázal urológ Frederico Goncalves z bratislavskej fakultnej nemocnice, toto ochorenie sa vyskytuje skôr vo vyšších vekových kategóriách, kedy si pacienti doplácajú aj za lieky na liečbu iných ochorení. Aj on si preto myslí, že liečba je za súčasných podmienok nedostupná.

Ministerstvo zdravotníctva podľa svojej hovorkyne Zuzany Čižmárikovej o tomto probléme vie. "Budeme sa mu venovať na budúci týždeň na Kategorizačnej komisii," reagovala pre TASR.

Kostné metastázy vznikajú ako vzdialené ložisko primárneho zhubného nádoru. Trápia pacientky s pokročilou rakovinou prsníka, mužov s metastatickým karcinómom prostaty, objavujú sa aj pri karcinómoch pľúc, obličiek, štítnej žľazy, tráviacich orgánov či maternice. Nová liečba bráni vzniku osteoklastov, čo sú bunky, ktoré dokážu rozrušiť kosť. Liek sa viaže na rastový faktor, zablokuje jeho naviazanie na osteoklast, a tak bráni jeho dozrievaniu, funkcii a prežívaniu. Dokáže zabrániť odbúravaniu kosti nádorom, znižuje počet kostných komplikácií, odďaľuje a zmierňuje bolesť.