Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Peľová sezóna liesky sa končí, jelša prešla vrcholom a bude ustupovať

Olustračná fotka. Foto: TASR - Jozef Ďurník

V uplynulých dňoch dominoval na celom území Slovenska peľ jelše.

Banská Bystrica 28. februára (TASR) - V uplynulých dňoch dominoval na celom území Slovenska peľ jelše. Lieska dosahovala vyššie koncentrácie len na severnom a v horských oblastiach stredného Slovenska. TASR o tom v stredu v súvislosti s aktuálnou peľovou situáciu informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Najvyššiu dennú hladinu peľu liesky a jelše zachytili monitorovacie stanice v Banskej Bystrici a Žiline. Peľ drevín z čeľade cyprusovité a tisovité dosiahol vysoké denné koncentrácie v Bratislave a Nitre.

"Sezóna liesky sa končí, alergiologicky významné denné koncentrácie jej peľu môžeme ojedinele zaznamenať ešte na severnom, strednom a časti východného Slovenska. Jelša prešla svojím vrcholom a denné hladiny jej peľu budú mať klesajúcu tendenciu. Peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité, ktoré majú významné zastúpenie v záhradných a parkových výsadbách, bude vo vyšších koncentráciách na celom území. Stúpnu aj denné koncentrácie peľu brestu, topoľa a jaseňa," zhrnula prognózu na najbližšie dni Lafférsová.