Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Potreba stratifikácie nemocníc spája názory koalície i opozície

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Most-Híd stratifikáciu podporuje, je pripravený o nej rokovať aj v koalícii, aj v parlamente.

Bratislava 15. júla (TASR) – Téma stratifikácie nemocníc spája názory koaličných aj opozičných strán. O nutnosti jednej z najväčších reforiem slovenského zdravotníctva hovoria ako vládne strany Most-Híd, SNS či Ministerstvo zdravotníctva SR na čele so šéfkou Andreou Kalavskou (nominantka Smeru-SD), tak aj predstavitelia OĽaNO, SaS či nezaradení poslanci. Predseda Smeru-SD Robert Fico však minulý týždeň uviedol, že ak by existovalo riziko, že súčasťou stratifikácie môže byť aj rušenie nemocníc, tak si rozhodnutie vyžaduje politické posúdenie.

Most-Híd podľa podpredsedu Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Tibora Bastrnáka stratifikáciu podporuje, je pripravený o nej rokovať aj v koalícii, aj v parlamente. "Stratifikáciu považujeme za projekt, ktorý v reformnom procese slovenského zdravotníctva má svoje opodstatnenie, musí sa však realizovať organizovane, premyslene a dôsledne," zdôraznil.

Na archívnej snímke Tibor Bastrnák.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Pripomenul, že Kalavská stratifikáciu nemocníc podľa pôvodného plánu chcela odštartovať začiatkom nasledujúceho roka. Tento termín zatiaľ podľa Bastrnáka ohrozený nie je. Dodal, že Most-Híd vláde a ministerstvu "nechce zatarasiť cestu", a preto by sa tejto téme mali venovať "čo najskôr". Tiež mieni, že stratifikácia nemocniciam ponúka rovnaké šance. "Štartovacia čiara je pre všetky nemocnice rovnaká, a čo je najdôležitejšie, každá nemocnica sa konečne bude môcť venovať tomu, tým úkonom, ktorým rozumie, a ktoré dokáže vykonať čo najkvalitnejšie. V tom spočíva spomínaná väčšia kvalita a bezpečnosť," vysvetlil.


Vicepremiér a exminister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD) uviedol, že stratifikácia má byť výlučne odborný dokument, ktorý vzniká na základe širokej diskusie zainteresovaných prevádzkovateľov zdravotníckych zariadení, odborníkov a rezortu. "Kým to nebude vyladené, do ničoho nás to netlačí. Musí byť na tom široká zhoda," zdôraznil s dôvetkom, že pri stratifikácii "zo všetkých potenciálnych súbojov" medzi Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim (Smer-SD) táto téma predmetom "naozaj nie je".

Na archívnej snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši.
Foto: TASR - Martin Baumann


Predseda zdravotníckeho výboru Štefan Zelník (SNS) stratifikáciu považuje za veľmi dobrý úmysel. Ako pripomenul, parlamentnému výboru pre zdravotníctvo už bola predstavená. "Žiadne zásadné výhrady voči stratifikácii neboli. Treba však povedať, že to bol pracovný materiál a mal ešte prejsť medzirezortným pripomienkovým konaním," uviedol pre TASR. Tvrdí, že takýto krok výrazne pomôže k zvýšeniu bezpečnosti pacienta. "Som presvedčený, že tento projekt ministerka obháji. Toto je výlučne odborná vec. Miešať do toho nejakú politiku by nebolo rozumné," prízvukoval. V poslaneckom klube strany o tejto téme zatiaľ nerokovali. Materiál by však podľa vyjadrenia určite podporil.

Na archívnej snímke Štefan Zelník.
Foto: TASR/Branislav Račko


Člen parlamentného zdravotníckeho výboru Marek Krajčí (OĽaNO) vyjadril obavu, že reforma zrejme opäť ostane iba na papieri. "Reformný plán špecializácie nemocníc, ktorý sľuboval premiér Pellegrini a ministerka Kalavská, mal podporu zdravotníkov a neodmietala ho ani opozícia. Po malých úpravách a zadefinovaní maximálnych čakacích lehôt mohol mať zelenú naprieč politickým spektrom. O pár mesiacov prejde ďalšie volebné obdobie a pre systémové zmeny v zdravotníctve sa opäť nič neurobí," povedal s dôvetkom, že obnovu postelí a rozdávanie hygienických balíčkov v strane nepovažujú za veľký počin.

Na archívnej snímke poslanec NR SR Marek Krajčí.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý pri stratifikácii hovorí o neschopnosti vlády dohodnúť sa na nej. "Stav našich nemocníc je dnes symbolom zlyhávania štátu pri službe ľuďom. Smer-SD nevyužil takmer 12 rokov vlády na to, aby dal situáciu do poriadku, a neurobí to ani keby dostal ďalších 12. Ak totiž nejde o balíčky pred voľbami, nemajú záujem," zdôraznil.

Miroslav Beblavý, archívna snímka.
Foto: TASR Martin Baumann


Strategický materiál, ktorý ministerka zdravotníctva predložila, je podľa koaličných i opozičných strán výsledkom dôkladnej analýzy. Vznikla po dlhých diskusiách so skúsenými odborníkmi v oblasti zdravotníctva, vyjadrovali sa k nemu aj predstavitelia zdravotných poisťovní. Po poslednom medzirezortnom pripomienkovom konaní však mal projekt 326 pripomienok. Šéfka rezortu zdravotníctva sa pripravuje na stretnutie s Robertom Ficom, ktorý ju vyzval, aby mu projekt podrobne vysvetlila.