Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V nemocnici v Prešove vlani diagnostikovali rakovinu takmer 1000 ľuďom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

U mužov prevažujú zhubné ochorenia prostaty, kolorekta a pľúc, u žien dominujú zhubné ochorenia prsníka, doplnila Jaroslava Lešková, primárka oddelenia klinickej onkológie prešovskej nemocnice.

Prešov 2. februára (TASR) - Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove vlani diagnostikovali rakovinu takmer 1000 pacientom. TASR o tom pri príležitosti Svetového dňa boja proti rakovine (4. 2.) informovala PR manažérka nemocnice Martina Pavliková.

"Onkologické ochorenia sú dlhodobo druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku. Náš región sa nelíši od celoslovenského a európskeho priemeru. Dominujú prípady rakoviny kože, kolorekta (hrubého čreva, konečníka), prsníka, prostaty a pľúc," uviedla Jaroslava Lešková, primárka oddelenia klinickej onkológie prešovskej nemocnice.

Vlani v troch ambulanciách klinickej onkológie diagnostikovali takmer 1000 nových onkologických prípadov. "U mužov prevažujú zhubné ochorenia prostaty, kolorekta a pľúc, u žien dominujú zhubné ochorenia prsníka," doplnila Lešková.

Onkológia je podľa nej najrýchlejšie sa rozvíjajúci odbor medicíny, týka sa to aj liečby. "V poslednej dobe nastal pokrok vďaka cielenej biologickej liečbe a imunoterapii, ktoré výrazne menia prognózu pacientov a zlepšujú celkové prežívanie. Preventívne prehliadky zvýšili záchyt včasných štádií onkologických ochorení, aj keď stále pretrváva vysoké percento pacientov, ktorí prichádzajú v pokročilom štádiu onkologického ochorenia," doplnila Lešková.

Počet nových prípadov má podľa Pavlikovej aj na Slovensku stúpajúci trend s miernymi výkyvmi ovplyvnenými pandémiou. Pre pacientov je najdôležitejšie, aby dôsledne dbali na prevenciu, každoročne absolvovali všeobecnú preventívnu lekársku prehliadku a v prípade akýchkoľvek problémov či výskytu rakoviny v rodine aj preventívne onkologické vyšetrenia.

U žien je dôležité pravidelne absolvovať gynekologické vyšetrenie aspoň raz ročne vrátane vyšetrenia prsníkov. "Od 40. roka veku potom pravidelne aj mamografické vyšetrenie či MR vyšetrenie prsníkov. U mužov je vzhľadom na jej aktuálny enormný výskyt zásadným preventívne vyšetrenie prostaty od 50. roku života, ak je rodinná anamnéza na tento druh rakoviny pozitívna, tak aj skôr," vysvetlila Pavliková.

Svetový deň boja proti rakovine je iniciatívou organizácie Medzinárodná únia na boj proti rakovine a jej partnerských organizácií, ktorých je po celom svete viac než 800. Cieľom tohto svetového dňa je zvýšiť všeobecné povedomie o tejto zákernej chorobe a uviesť na pravú mieru mylné predstavy či zastarané informácie, ktoré stále o rakovine panujú.