Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sedemnásty máj upozorňuje na vysoký krvný tlak

Ilustračné foto. Foto: TASR/Daniel Veselský

Sedemnásty máj od začiatku dáva príležitosť informovať verejnosť o dôležitosti poznania svojho krvného tlaku, o prevencii, včasnom diagnostikovaní a liečbe chorôb vyvolaných vysokým krvným tlakom.

Londýn 17. mája (TASR) - Pre rýchly nárast počtu ľudí trpiacich na hypertenziu (vysoký krvný tlak) Svetová liga pre hypertenziu (WHL) a Medzinárodná spoločnosť pre hypertenziu (ISH) venovali celý máj meraniu krvného tlaku. Informovali o tom WHL a ISH na svojich webových stránkach.

Pritom každý rok sa vo viacerých krajinách konajú aktivity súvisiace so Svetovým dňom hypertenzie, ktorý pripadá na 17. mája. Európska spoločnosť hypertenzie (ESH), ktorá v tom roku slávi 30. výročie založenia, pri príležitosti tohto svetového dňa akcentovala výzvu: "Zachráň svoj život. Maj hypertenziu pod kontrolou! Udržuj krvný tlak pod 140/90!".

K aktivitám Svetového dňa hypertenzie sa pripojila aj Slovenská hypertenziologická spoločnosť.

Svetový deň hypertenzie jeho organizátori zo Svetovej ligy pre hypertenziu vyhlásili 14. mája 2005 s tým, aby sa pravidelne upozorňovalo na možnosť predchádzať zdravotným následkom vyvolaným hypertenziou - napríklad mozgovej cievnej príhode či ochoreniam srdca a obličiek.

Sedemnásty máj od začiatku dáva príležitosť informovať verejnosť o dôležitosti poznania svojho krvného tlaku, o prevencii, včasnom diagnostikovaní a liečbe chorôb vyvolaných vysokým krvným tlakom.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označuje hypertenziu za "tichého zabijaka" a odborníci v súvislosti s jej výskytom a jej nárastom medzi obyvateľstvom hovoria o modernej epidémii.

Vedci v súvislosti s hypertenziou uvádzajú, že v súčasnosti na jej následky ročne zomierajú milióny ľudí na svete. Pritom hypertenzii sa dá predchádzať a dá sa liečiť, podotýkajú odborníci.

Pojem arteriálna hypertenzia sa vymedzuje ako ochorenie charakterizované zvýšeným tepnovým tlakom vo veľkom krvnom obehu. Arteriálna hypertenzia sa považuje za najčastejšie ochorenie srdcovo-cievneho systému.

O arteriálnej hypertenzii sa hovorí, ak krvný tlak presiahne hranicu systolického tlaku 140 mmHg a hranicu diastolického tlaku nad 90 mmHg (údaj: 140/90 mmHg). Tlak krvi na vnútornú stranu tepien je privysoký, čo môže viesť k ich narušeniu či poškodeniu.

Odborníci medzi rizikové faktory hypertenzie zaraďujú obezitu, vyšší vek, nezdravú životosprávu, dedičné faktory, zvýšený cholesterol a niektoré ochorenia.

Neliečenie hypertenzie môže po rokoch vyvolať zlyhávanie srdcovej činnosti.

Za normálny krvný tlak špecialisti považujú hodnoty nižšie než 120/80 mmHg.