Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Univerzitná nemocnica odmieta obavy pre gastroenterologickú kliniku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

KDH sa obáva, že presun personálu ohrozí zdravotnú starostlivosť o gastroenterologických pacientov v Bratislave.

Bratislava 29. februára (TASR) - Univerzitná nemocnica sv. Michala (UN-NsM) nesúhlasí s obavami v súvislosti s jej novovzniknutou gastroenterologickou klinikou a presunom personálu z Gastroenterologickej kliniky Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke. Tvrdí, že nedôjde k ohrozeniu komplexnej zdravotnej starostlivosti a ani k tomu, že by sa v UN-NsM vykonávali ekonomicky výhodnejšie výkony ako na klinike v Petržalke. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré pre TASR poskytla hovorkyňa UN-NsM Martina Šoltésová.

Ozrejmila, že v rámci rokovaní sa vedenia Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), pod ktorú patrí gastroenterologická klinika v Petržalke, a UN-NsM dohodli na konkrétnych krokoch výpomoci. "Vieme zaručiť, že pacienti v akútnom stave dostanú zdravotnú starostlivosť včas. Keďže výkony, ktoré budú zamestnanci gastroenterologickej kliniky realizovať v UN-NsM, budú identické s tými, ktoré realizovali v UNB, nedôjde k ohrozeniu komplexnej zdravotnej starostlivosti a ani k tomu, že v UN-NsM sa budú vykonávať ekonomicky výhodnejšie výkony," dodala hovorkyňa.

Viacerí lekári a zdravotnícky personál gastroenterologickej kliniky v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda podali výpovede koncom januára, upozornila na to TASR. Od 1. apríla by mali pôsobiť na novej klinike v UN-NsM. Rezorty zdravotníctva a vnútra sa po medializácii výpovedí dohodli na uzavretí memoranda o spolupráci, ktoré má pacientom aj po 31. marci garantovať vyšetrenia a liečbu na oboch klinikách. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) zároveň avizovala, že by pre UNB mohla vyčleniť kapitálové prostriedky.

KDH sa obáva, že presun personálu ohrozí zdravotnú starostlivosť o gastroenterologických pacientov v Bratislave. Poukázalo tiež na otázku úhrady zdravotných výkonov, keďže akútni a ekonomicky nákladní pacienti podľa hnutia zostanú v UNB, zatiaľ čo "lukratívni" s plánovanými zákrokmi prejdú do UN-NsM.