Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia, chrípku a CHPO stúpla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Úrad v týždni zaznamenal desať prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia. Tiež bolo spracovaných 166 prípadov ochorenia COVID-19.

Bratislava 5. februára (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v piatom kalendárnom týždni tohto roka stúpla o 9,1 percenta. Zvýšila sa tiež chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), a to o 53,1 percenta. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 70.633 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trnavskom, najnižšiu v Žilinskom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1959 osôb, čo predstavuje 2,8 percenta zo všetkých ARO," priblížil úrad.

Ako chrípku a CHPO v piatom kalendárnom týždni nahlásili 14.802 ochorení, čo predstavuje 21 percent z celkového počtu ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Nitrianskom, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov.

V spomínanom období nahlásilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu 220 materských škôl, 142 základných škôl, sedem stredných škôl a jedny jasle.

Úrad v týždni zaznamenal desať prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia. Tiež bolo spracovaných 166 prípadov ochorenia COVID-19.