Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Národnom onkologickom ústave stúpol počet hospitalizácií

Na snímke logo na budove Národného onkologického ústavu (NOÚ). Foto: TASR Jaroslav Novák

Zvýšil sa aj počet podaných chemoterapií. Vlani ich podali 28.014, čo je o 3075 viac ako v roku 2022.

Bratislava 5. februára (TASR) - V Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave v minulom roku stúpol počet hospitalizovaných pacientov oproti roku 2022. Medziročne sa zvýšil aj počet medicínskych výkonov. TASR o tom informovala hovorkyňa ústavu Patrícia Kubicová.

V roku 2023 NOÚ navštívilo viac ako 42.000 pacientov. Hospitalizovaných ich bolo 9515, čo predstavuje nárast o šesť percent oproti roku 2022. Stúpol aj počet chirurgických a gynekologických operačných výkonov. V NOÚ ich v minulom roku vykonali 3197, čo predstavuje medziročný nárast o 8,2 percenta. Zvýšil sa aj počet podaných chemoterapií. Vlani ich podali 28.014, čo je o 3075 viac ako v roku 2022. "To predstavuje doposiaľ najväčší medziročný nárast," ozrejmila Kubicová. Dodala, že na oddelení radiačnej onkológie vlani podali 23.416 rádioterapeutických liečob.

NOÚ v súvislosti s nedeľným (4. 2.) Svetovým dňom boja proti rakovine pripomenul, že základom úspešnej liečby je včasná diagnostika a liečba. Apeluje preto na ľudí, aby dbali o svoje zdravie, absolvovali preventívne prehliadky u všeobecného lekára a gynekológa, ako aj onkologický skríning, tzv. onkokontrolu.

Celosvetovo sa ročne diagnostikuje približne 20 miliónov nádorových ochorení. Na Slovensku každoročne pribudne asi 40.000 Slovákov chorých na rakovinu. Medzi najčastejšie onkologické ochorenia na Slovensku u mužov patrí karcinóm prostaty, karcinóm hrubého čreva a konečníka a karcinóm pľúc. U žien dominuje karcinóm prsníka, na druhom mieste je karcinóm hrubého čreva a konečníka a na treťom karcinóm tela maternice, ozrejmil NOÚ.