Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VšZP: Pri schvaľovaní liekov postupujeme v súlade s platnými úpravami

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

VšZP postupuje vždy v súlade s vymenovanými úpravami, pričom každý z prípadov žiadostí o tvz. liek na výnimku posudzuje individuálne, ozrejmila štátna poisťovňa.

Bratislava 30. januára (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) deklaruje, že pri schvaľovaní liekov postupuje vždy v súlade s platnými úpravami. Uviedla to v reakcii na verejného ochrancu práv Róberta Dobrovodského, ktorý upozornil, že štátna poisťovňa pri schvaľovaní úhrady liekov porušuje ústavné právo na inú právnu ochranu. Poisťovňa zároveň dodala, že verejnému ochrancovi práv poskytuje v prípade potreby plnú súčinnosť.

"Podmienky, za ktorých sa nekategorizovaný liek môže hradiť z verejných zdrojov, sa riadia platnou legislatívou, internými normami, štandardnými terapeutickými postupmi platnými v zahraničí alebo v SR a informáciami o charakteristických vlastnostiach produktu, ktorými disponuje výrobca. VšZP postupuje vždy v súlade s vymenovanými úpravami, pričom každý z prípadov žiadostí o tvz. liek na výnimku posudzuje individuálne," ozrejmila štátna poisťovňa.

Zdôraznila, že problém "neschvaľovania liečby" inovatívnymi liekmi sa týka všetkých troch zdravotných poisťovní, pričom práve VšZP ich schvaľuje najviac. Zároveň zastáva názor, že ak sa liečba určitým liekom stáva štandardnou a jedinou terapeutickou alternatívou, liek by mal byť kategorizovaný. "Dostupnosť a garancia úhrady nových liekov však záleží od rozhodnutia a obchodnej politiky výrobcu lieku, nie zdravotnej poisťovne," dodala.

Dobrovodský upozornil na porušovanie ústavného práva na inú právnu ochranu pri schvaľovaní úhrady liekov Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Zdôraznil, že ak poisťovňa zamietne pacientovi uhradiť liek v režime osobitnej úhrady, má rozhodnutie riadne a presvedčivo odôvodniť. Situáciou sa zaoberala v pondelok (29. 1.) aj Rada vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, ktorá odporučila Ministerstvu zdravotníctva SR prostredníctvom svojich oprávnení akcionára zabezpečiť, aby VšZP pri rozhodovaní o právach poistenca dbala na dodržiavanie zákonných požiadaviek rozhodovacieho procesu.