Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Výskyt salmonelózy je oproti minuloročnému letu zatiaľ nižší

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Najviac prípadov zaznamenali v evidovanom období zatiaľ v Prešovskom (229) a Žilinskom (163) kraji. Najmenej chorých na salmonelózu (83) zaregistrovali hygienici v Trenčianskom kraji.

Bratislava 17. augusta (TASR) – Výskyt salmonelózy v letných mesiacoch je zatiaľ oproti minulému roku nižší. Od júna do približne polovice augusta (13. 8.) zaznamenali hygienici 1128 prípadov, zatiaľ čo v rovnakom období vlani evidovali 2168 salmonelóz. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

„Najčastejším faktorom prenosu, ktorý chorí v anamnéze udávali, boli domáce vajcia, vajcia z obchodnej siete, kuracie mäso, cukrárenské výrobky a zmiešaná strava,“ uviedla hovorkyňa.

Najviac prípadov zaznamenali v evidovanom období zatiaľ v Prešovskom (229) a Žilinskom (163) kraji. Najmenej chorých na salmonelózu (83) zaregistrovali hygienici v Trenčianskom kraji.

Salmonelóza patrí k ochoreniam s najvyšším výskytom. Na Slovensku bolo minulý rok hlásených 7373 prípadov ochorenia, čo je oproti roku 2017 nárast o 17,7 percenta. V posledných piatich rokoch ich počet stále rastie a salmonely zároveň spôsobujú najväčší počet epidémií.

„Za nárastom ochorenia na salmonelózu môžu byť v posledných rokoch zmeny v stravovacích návykov Slovákov či čoraz teplejšie letá. Možno pozorovať súvislosť medzi zvýšeným počtom vzoriek a vývojom epidémií so sezónnym obdobím (jar, leto) a súvisiacim zvýšeným cestovným ruchom,“ vysvetlila Račková. Slovensko má podľa nej tiež zavedený veľmi dobrý systém hlásení. Hygienici spozorovali aj zvýšený počet ochorení súvisiacich s chovom alebo kontaktom s drobnými a exotickými zvieratami.

Medzi príznaky salmonelózy patrí vysoká teplota, nevoľnosť, kŕčovité bolesti, zvracanie a zelené hnačky s prímesou krvi. "Nastupujú šesť až 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla," upozorňujú hygienici. Salmonely ničí teplota 70 stupňov počas desiatich minút. Musí byť dosiahnutá rovnaká vo všetkých častiach pripravovaného pokrmu.