Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Záchranári: Kolapsy z tepla pokračujú, dôležitý je pitný režim

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Záchranári opätovne apelujú na verejnosť, aby dbala na prevenciu. Odporúčajú dodržiavať pitný režim a zdržiavať sa v interiéroch počas obedňajších hodín, zhruba od 11.00 h do 15.00 h.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Pomoc záchranárov potrebovalo v pondelok (19. 8.) na Slovensku 63 pacientov, ktorí skolabovali z tepla. Informovala o tom Alena Krčová z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR.

"Až 11 pacientov skolabovalo v Košickom kraji, najmenej v Trenčianskom kraji, v ktorom mali zdravotné ťažkosti v dôsledku horúčav presne štyria pacienti," priblížila Krčová.

Pred horúčavami varujú meteorológovia aj v utorok, na popoludnie vydal Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahu prvého stupňa pre niektoré regióny Slovenska. Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti.

Záchranári preto opätovne apelujú na verejnosť, aby dbala na prevenciu. Odporúčajú dodržiavať pitný režim a zdržiavať sa v interiéroch počas obedňajších hodín, zhruba od 11.00 h do 15.00 h. Ak sa nedá vyhnúť pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev.

Tekutiny treba podľa záchranárov dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. "Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy," doplnila Krčová.

Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, radí pacienta ochladzovať a podávať mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155, operátor poradí ďalší postup.